Mesajul lui Osama ben Laden ar putea anunţa noi atacuri în următorul an - VIDEO

Mesajul atribuit lui Osama ben Laden, difuzat duminică de Al-Jazeera, ar putea fi un semnal pentru comiterea unui atentat "în următoarele 12 luni", au avertizat experţi americani, în timp ce reprezentanţi ai Casei Albe au afirmat că SUA vor rămâne în ofensivă faţă de al-Qaida.

42 afișări
Imaginea articolului Mesajul lui Osama ben Laden ar putea anunţa noi atacuri în următorul an - VIDEO

Mesajul lui Osama ben Laden ar putea anunţa noi atacuri în următorul an (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Experţii de la IntelCenter, specializat în supravegherea site-urilor islamiste, afirmă că înregistrarea "conţine un vocabular specific utilizat de ben Laden în mesaje care au precedat atentate şi ar putea fi semnul unui posibil atac ce va fi comis în următoarele 12 luni".

"Fraza «Fie pacea asupra celor care urmează calea dreaptă» apare la începutul şi la sfârşitul mesajelor difuzate înaintea unor atentate", informează IntelCenter. Utilizarea acestor termeni, precum şi ameninţarea directă la adresa SUA conţinută de mesaj "sporesc gradul de îngrijorare privind faptul că ar putea fi în curs de pregătire un atentat similar celui (din ziua de Crăciun, asupra unui avion al companiei) Delta", adaugă experţii americani.

Mai mulţi oficiali americani au dat asigurări duminică, după difuzarea mesajului, că Statele Unite vor adopta o atitudine ofensivă împotriva reţelei al-Qaida. "Vom fi ofensivi împotriva lui ben Laden şi a al-Qaida, pentru a proteja poporul american", a afirmat, la CNN, David Axelrod, principal consilier al preşedintelui american.

Atât David Axelrod, cât şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, au insistat asupra faptului că înregistrarea audio nu a fost autentificată, deşi postul de televiziune Al-Jazeera a confirmat că vocea din mesaj îi aparţine lui Osama ben Laden.

Axelrod consideră că avertismentul la adresa Statelor Unite conţine aceleaşi justificări pentru masacrarea nevinovaţilor care au mai fost prezentate de reţeaua teroristă. "Este ironic să constaţi că, în numele islamului, a ucis mai mulţi musulmani decât adepţi ai altor religii", a adăugat el.

La rândul său, Gibbs şi-a exprimat speranţa că, după mai mult de opt ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, Statele Unite vor reuşi să-l prindă pe liderul al-Qaida, apreciind că acesta "nu este decât terorist şi un criminal laş".

Într-un scurt mesaj audio difuzat duminică de Al-Jazeera, liderul al-Qaida a adus un omagiu nigerianului Umar Farouk Abdulmutallab, acuzat că a încercat să arunce în aer un avion de linie care efectua o cursă între Amsterdam şi Detroit. Ben Laden a adăugat că reţeaua al-Qaida va continua atacurile împotriva Statelor Unite, atât timp cât acestea vor continua să susţină Israelul, iar palestinienii nu vor putea trăi în siguranţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici