Militanţii grupării Stat Islamic folosesc apa ca armă în vestul Irakului

Militanţii grupării teroriste Stat Islamic au închis vanele unui baraj de pe râul Eufrat din vestul Irakului, ceea ce reduce fluxul de apă şi le oferă mai multă libertate de mişcare pentru a ataca forţele guvernamentale situate în aval, pe malul sudic, au declarat oficiali locali.

315 afișări
Imaginea articolului Militanţii grupării Stat Islamic folosesc apa ca armă în vestul Irakului

Militanţii grupării Stat Islamic folosesc apa ca armă în vestul Irakului (Imagine: HEPTA)

Combatanţii au redirecţionat cursul apei în avantajul lor în zona confruntărilor din jurul oraşului Ramadi. Această tactică ameninţă de asemenea provinciile sudice cu seceta, în condiţiile în care apa a fost redusă la niveluri îngrijorătoare, au precizat oficialii.

Râul Eufrat a reprezentat o barieră între militanţii care controlează malul nordic şi forţele proguvernamentale care încearcă să avanseze spre Ramadi pe partea opusă.

Un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Anbar, a cărei capitală este Ramadi, a declarat că forţele de securitate vor fi nevoite să se repoziţioneze de-a lungul râului, pentru a preveni infiltrarea insurgenţilor.

"Anterior, trebuia să monitorizeze doar podurile şi unele zone, dar acum tot râul va fi traversabil", a precizat Hikmat Suleiman.

Gruparea Stat Islamic a mai încercat şi în trecut să folosească apa ca armă, în războiul său împotriva Guvernului irakian.

Vara trecută, militanţii au ocupat barajul de la Mosul, din nordul Irakului, şi au ameninţat că vor scufunda Bagdadul, înainte să fie respinşi de forţele kurde, sprijinite de bombardamentele coaliţiei internaţionale.

Consiliul provincial din Anbar s-a întrunit miercuri pentru a discuta măsurile pe care le poate lua în această situaţie. Un membru, Taha Abdul Ghani, a sugerat că forţele guvernamentale ar putea bombarda una dintre vanele barajului.

Locuitori din Ramadi şi un oficial local au precizat însă că insurgenţii au lăsat două vane deschise, aparent pentru a evita inundarea unor zone aflate sub controlul lor, în amonte.

Închiderea parţială a barajului de la Ramadi a determinat creşterea în volum a unui afluent care se varsă în lacul Habbaniya, au adăugat oficialii.

Falih al-Essawi, un oficial provincial din domeniul securităţii, a afirmat că autorităţile au deschis un alt baraj pentru a canaliza apa dinspre lacul Habbaniya înapoi spre Eufrat şi a preveni deficitul de apă în provinciile sudice.

El a precizat însă că aceasta este doar o măsură temporară, care nu va fi eficientă mai mult de trei zile. "Guvernul trebuie să acţioneze imediat, altfel vor fi consecinţe grave şi o catastrofă ecologică va fi inevitabilă", a adăugat oficialul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici