Ministrul ucrainean de Externe: Rusia nu trebuie să influenţeze decizia admiterii Ucrainei în NATO

Rusia nu trebuie să influenţeze decizia admiterii Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, afirmă ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, cerând, în contextul negocierilor dintre NATO şi Moscova, reducerea presiunilor militare ruse.

448 afișări
Imaginea articolului Ministrul ucrainean de Externe: Rusia nu trebuie să influenţeze decizia admiterii Ucrainei în NATO

Ministrul ucrainean de Externe: Rusia nu trebuie să influenţeze decizia admiterii Ucrainei în NATO

"Sesiunea Comisiei NATO-Ucraina, la Bruxelles, şi negocierile de la Geneva, între delegaţiile Statelor Unite şi Rusiei, au adus o săptămână cu evenimente diplomatice majore în Europa. Încă este prea devreme să tragem concluzii complete, întrucât urmează alte două evenimente majore: Consiliul NATO-Rusia şi sesiunea Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Totuşi, se conturează deja o imagine generală. Federaţia Rusă a iniţiat negocierile pe tema aşa-numitelor «garanţii de securitate» pentru a ridica la maxim mizele formulând intenţionat solicitări inacceptabile. Situaţia pare a fi cinică în mod special, deoarece Rusia cere garanţii de securitate în timp ce o forţă de 100.000 de militari agită armele la frontierele Ucrainei, ţinând ostatică Crimeea şi luptând în Donbas, iar forţele speciale ruse subminează securitatea la frontierele Belarusului cu Polonia şi Lituania şi resursele de gaz sunt transformate în instrument de politică externă", afirmă Dmytro Kuleba, conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX de Ambasada Ucrainei în România.

"Rusia nu are nimic de spus în privinţa aderării Ucrainei la NATO. Nici Ucraina şi nici partenerii noştri nu vor depăşi niciodată această linie roşie. Alianţa occidentală nu va accepta să ofere Rusiei garanţii juridice privind neextinderea NATO spre est, întrucât acest lucru ar deveni o înfrângere strategică. În ultimele săptămâni, noi am colaborat intens cu partenerii pentru a consolida principiul diplomatic conform căruia «nu trebuie să existe decizii despre Ucraina fără Ucraina». Exact acesta este mesajul clar primit de ruşi la Geneva. Statele Unite nu vor aproba nicio decizie despre Ucraina fără Ucraina, nici despre Europa fără Europa şi nici despre NATO fără NATO. Unitatea blocului occidental distruge speranţele ruse de a face aranjamente cu americanii în timp ce alţi parteneri sunt evitaţi. Ucraina continuă colaborarea intensă pentru a consolida unitatea internaţională în faţa ameninţărilor actuale. Acesta este un element central în strategia de contracarare a Rusiei şi se înscrie într-un set complex de măsuri pentru a împiedica Rusia să comită noi agresiuni", a precizează ministrul ucrainean de Externe.

"Ucraina menţine angajamentul faţă de un punct fundamental: indiferent de eforturile diplomaţilor ruşi, punctul de iniţiere a discuţiilor despre garanţii de securitate în regiunea euro-atlantică trebuie să fie reducerea de către Rusia a tensiunilor la frontierele Ucrainei şi retragerea din Donbas şi Crimeea. Sunt bucuros să observ că eforturile noastre consistente produc rezultate: nivelul de înţelegere este în creştere în rândul partenerilor noştri că securitatea euro-atlantică este imposibilă atât timp cât Ucraina este în pericol", subliniază Dmytro Kuleba.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus, marţi, organizarea unui nou summit în Formatul Normandia, cu Rusia, Franţa şi Germania, pentru identificarea unei soluţii politice la conflictul separatist din estul Ucrainei. "A venit momentul să ajungem la un acord pentru a pune capăt conflictului şi suntem pregătiţi să luăm deciziile necesare în cursul unui nou summit" în Formatul Normandia, a declarat Volodimir Zelenski, după întâlnirea cu oficiali din Germania şi Franţa, conform cotidianului Le Figaro.

Rusia a generat preocupări în Occident din cauza activităţilor militare în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. De asemenea, Moscova este acuzată de intensificarea susţinerii acordate insurgenţilor separatişti proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. De asemenea, Rusia se opune extinderii NATO spre est.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici