Mohamed ElBaradei: Mesajul SUA, "extrem de dezamăgitor pentru egipteni"

Mesajul transmis de Statele Unite în privinţa Egiptului este "extrem de dezamăgitor pentru egipteni", a afirmat, sâmbătă, laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri ai opoziţiei de la Cairo, relatează AFP.

17 afișări
Imaginea articolului Mohamed ElBaradei: Mesajul SUA, "extrem de dezamăgitor pentru egipteni"

Mohamed ElBaradei: Mesajul SUA, "extrem de dezamăgitor pentru egipteni" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru egipteni este extrem de dezamăgitor mesajul provenit din Statele Unite, care au declarat că vor să coopereze cu poporul egiptean şi cu guvernul; trebuie să facă o alegere", a spus el, într-o declaraţie acordată canalului de televiziune France 24.

"Chiar dacă am un mare respect pentru (preşedintele american, Barack) Obama, ideea de a încredinţa sarcina aplicării unor reforme economice şi politice unui om care are un sistem autoritar şi care se află la putere de 30 de ani este un paradox", a adăugat el.

ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că preşedintele Hosni Mubarak "trebuie să plece".

"Voi ieşi în stradă astăzi (sâmbătă - n.red.), împreună cu colegii mei, pentru a aduce o contribuţie la schimbare (...) şi pentru a-i spune preşedintelui Mubarak că trebuie să plece", a spus el. "Aseară, speram că se va hotărî să plece, dar, în ultimul moment, a apărut cu un discurs fără sens, care a fost o mare dezamăgire pentru egipteni", a adăugat ElBaradei, referindu-se la intervenţia televizată de vineri seară a lui Mubarak.

"În mod clar, nu a înţeles mesajul venit de la poporul egiptean", a afirmat ElBaradei, apreciind că propunerile făcute de Mubarak, referitoare la schimbarea guvernului, reprezintă "aproape o insultă la adresa inteligenţei poporului".

Aproape 50 de persoane, în majoritate civili, au fost ucise, iar alte 2.500 au fost rănite, în urma demonstraţiilor şi a confruntărilor violente declanşate marţi în Egipt. Conform Ministerului Sănătăţii, numai în cursul protestelor de vineri şi-au pierdut viaţa cel puţin 38 de persoane.

Autorităţile egiptene au instituit restricţii de circulaţie în principalele oraşe şi au cerut sprijinul armatei pentru menţinerea ordinii.

ElBaradei a revenit joi în Egipt, exprimându-şi disponibilitatea de a asigura tranziţia în cazul plecării de la putere a lui Hosni Mubarak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici