MONITORUL APĂRĂRII | Macron, convins că UE trebuie să decidă o strategie de apărare comună. Puterea nucleară a Franţei are „dimensiune europeană”

Ţările europene trebuie să decidă împreună care sunt interesele comune de securitate, a declarat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, amintind că Franţa este o putere nucleară şi că interesele ţării au o "dimensiune europeană".

1242 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Macron, convins că UE trebuie să decidă o strategie de apărare comună. Puterea nucleară a Franţei are „dimensiune europeană”

MONITORUL APĂRĂRII | Macron:UE trebuie să decidă strategia de apărare/Puterea nucleară a Franţei are dimensiune europeană

"Sunt convins că europenii trebuie să definească de la început care le sunt interesele în materie de securitate şi să decidă suveran ceea ce este bine pentru Europa", a declarat Emmanuel Macron într-un discurs rostit vineri la Şcoala de Război din Paris.

"De asemenea, europenii trebuie să propună împreună o agendă internaţională pentru controlul armamentului. (...) În căutarea păcii, Franţa este ataşată unei logici a dezarmării care să servească securităţii şi stabilităţii modiale. Din acest punct de vedere, avem un bilanţ unic în lume, conform cu responsabilităţile şi cu interesele, astfel că am dezasamblat irevesibil componenta nucleară terestră, instalaţiile de teste nucleare, instalaţiile de producţie de materiale de fisiune pentru arme, precum şi capacitatea arsenalului, care este acum mai mic de 300 de bombe nucleare. Toate aceste decizii sunt coerente cu refuzul nostru faţă de o cursă a înarmării, cu menţinerea formatului disuasiunii nucleare la nivelul strict suficient", a precizat preşedintele Franţei, potrivit stenogramei discursului, publicată pe site-ul Palatului Elysée.

Emmanuel Macron a dat asigurări că Franţa deţine arme nucleare strict pentru disuasiune, dar a subliniat că interesele Franţei au o "dimensiune europeană".

"Capacităţile noastre nucleare nu sunt îndreptate împotriva niciunei alte ţări, iar Franţa a refuzat permanent ca bomba nucleară să fie considerată o armă de luptă. Reafirm aici că Franţa nu se va implica niciodată într-un conflict nuclear sau în orice altă ripostă exagerată. De altfel, forţele noastre nucleare joacă un rol disuasiv, mai ales în Europa. Acestea consolidează securitatea Europei prin faptul că există, iar din acest punct de vedere au o dimensiune autentic europeană", a subliniat Emmanuel Macron.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici