Nicolas Sarkozy, acuzat că îşi face campanie cu fonduri publice

Partidul Socialist a denunţat miercuri cheltuieli din "fonduri publice" angajate de preşedintele Nicolas Sarkozy în cursul deplasărilor sale în Franţa, care reprezintă, în opinia formaţiunii, "acte de propagandă" ce intră în cadrul alegerilor prezidenţiale din aprilie-mai 2012.

105 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy, acuzat că îşi face campanie cu fonduri publice

Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sarkozy, care probabil va candida la un al doilea mandat, încă nu a anunţat candidatura în mod oficial.

Comisia Naţională pentru Conturi de Campanie a fost sesizată miercuri în acest sens de către mandatarul de campanie al candidatului socialist Francois Hollande, dar şi de preşedintele Comisiei de Control Financiar din cadrul Partidului Socialist (PS).

Citând ca exemplu vizita de săptămâna trecută a lui Nicolas Sarkozy la instalaţia nucleară de la Tricastin (sud), socialiştii întreabă "dacă este legitim ca cheltuielile angajate de preşedintele Republicii în cursul vizitelor care reprezintă acte de propagandă să fie asumate de contribuabil şi dacă ele trebuie sau nu să intre în conturile de campanie".

În opinia lor, "de mai multe săptămâni, preşedintele Republicii multiplică deplasări în provincie, ale căror teme şi organizare arată că deja este candidat la un nou mandat, şi că aceste deplasări regulate reprezintă acte de propagandă" electorală.

Anterior, un deputat socialist, Jerome Cahuzac, preşedintele Comisiei pentru Finanţe a Adunării Naţionale, un apropiat al lui Francois Hollande, şi-a exprimat nemulţumirea, pentru postul de radio Europe 1, faţă de "fondurile publice" angajate, în opinia sa, de către Palatul Elysee cu vizitele prezidenţiale, care sunt "vizite de candidat" în alegerile prezidenţiale.

"Preşedintele Republicii, atunci când se adresează francezilor, are toate drepturile, inclusiv să mobilizeze fonduri publice", a notat el.

"Dar când face politică, ca de curând, când a atacat un partid politic francez, atunci nu preşedintele Republicii este cel care se exprimă, ci candidatul, iar candidatul nu are dreptul să beneficieze de mijloacele statului", a subliniat Cahuzac.

"Din 2007, preşedintele efectuează două sau trei vizite în provincie pe săptămână. Nu văd de ce ar schimba ritmul într-o perioadă de criză care îi priveşte pe toţi francezii", a replicat Valerie Pecresse, o purtătoare de cuvânt a Guvernului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici