Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev, într-o luptă de gherilă urbană. Kliciko îndeamnă la încetarea ostilităţilor la Kiev până joi seara - LIVE VIDEO

Manifestanţii şi poliţiştii erau angajaţi într-o înfruntare tensionată joi dimineaţa, la Kiev, fiind despărţiţi de o baricadă de pneuri incendiate, în zona în care confruntări violente, transformate într-o adevărată luptă de gherilă urbană, s-au soldat cu cinci morţi în ultimele zile.

3197 afișări
Imaginea articolului Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev, într-o luptă de gherilă urbană. Kliciko îndeamnă la încetarea ostilităţilor la Kiev până joi seara - LIVE VIDEO

Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţie la Kiev, într-o luptă de gherilă urbană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kliciko îndeamnă poliţiştii şi manifestanţii să înceteze ostilităţile la Kiev până joi seara

Opozantul Vitali Kliciko a îndemnat joi poliţiştii şi manifestanţii de pe strada Gruşevski, la Kiev, scena unor condruntări violente începând de duminică, să suspende ostilităţile până la ora 18.00 GMT (20.00, ora României), în aşteptarea negocierilor prevăzute cu puterea, relatează AFP.

"Voi reveni până la ora (locală) 20.00 şi vă voi prezenta ceea ce s-a negociat", a declarat fostul boxer, citat de agenţia Interfax.

El a discutat, de asemenea, cu reprezentanţi ai poliţiei, care i-au promis să nu mai folosească grenade asurzitoare şi lacrimogene până la ora respectivă, potrivit aceleiaşi surse.

Un fotograf AFP a confirmat prezenţa lui Kliciko la faţa locului şi o "pauză" a confruntărilor între manifestanţi şi poliţişti antirevoltă, după declaraţia opozantului.

Vitali Kliciko şi alţi lideri ai opoziţiei parlamentare urmau să se întâlnească, începând de la ora locală 13.00 (13.00, ora României), cu preşedintele Viktor Ianukovici.

"Şansele nu sunt mari, dar există", a apreciat opozantul, cerându-le manifestanţilor să permită pompierilor să intervină să stingă focul la baricada improvizată din pneuri incendiate, care ard din noaptea de miercuri spre joi.

Mai calmă ca în zilele precedente, situaţia era totuşi tensionată înainte de intervenţia lu Kliciko, având loc schimburi sporadice de tiruri de cocteiluri Molotov şi pietre, dinspre manifestanţi, şi de grenade asurzitoare, din partea poliţiei.

O primă şedinţă de negocieri, care a durat trei ore, miercuri, nu a condus la vreun rezultat, iar Kliciko a ameninţat cu o "ofensivă" în cazul în care puterea nu oferă concesii.

Opoziţia reclamă convocarea unor alegeri anticipate în schimbul încetării mişcării de contestare, izbucnite în urmă cu două luni, în urma refuzului lui Ianukovici de a semna un acord de asociere cu UE şi a deciziei acestuia de a se reorienta spre Moscova. Mişcarea s-a amplificat după adoptarea, săptămâna trecută, a unor legi care înăspresc sancţiunile aplicabile manifestanţilor şi s-a transformat într-o mişcare de gherilă urbană începând de duminică.

Poliţia a lansat miercuri o serie de asalturi împotriva manifestanţilor, iar confruntările s-au soldat cu cinci morţi, criza luând o nouă turnură.

Câteva zeci de manifestanţi, purtând căşti de protecţie utilizate pe şantier sau căşti de motociclişti, erau adunaţi joi dimineaţa pe strada Gruşevski, în spatele unui "zid" de foc şi fum, aruncând sporadic cu pietre sau cocteiului Molotov.

Deflagraţii se auzeau sporadic, provocate aparent de tiruri cu grenade asurzitoare sau lacrimogene efectuate de forţele de ordine.

Confruntări violente au opus manifestanţi şi poliţişti antirevoltă în această zonă începând de duminică, soldate cu cinci morţi şi care au transformat mişcarea de contestare declanşată în urmă cu două luni într-o mişcare de gherilă urbană, în centrul capitalei Ucrainei.

În Piaţa Independenţei, la câteva sute de metri distanţă de strada Gruşevski, zeci de persoane s-au adunat joi dimineaţa, în pofida unei temperaturi de minus zece grade Celsius.

Opoziţia i-a adresat un ultimatum preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care l-a ameninţat cu declanşarea unei ofensive în cazul în care nu oferă concesii, în faţa a zeci de persoane prezente miercuri seara în acestă piaţă, devenită un simbol al mişcării de contestare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici