Nouă dispută politică privind deficitul bugetar al SUA, din cauza pagubelor produse de uragan

Uraganul Irene, din cauza căruia au murit 43 de persoane în Statele Unite, dă naştere unei noi dispute politice în jurul deficitului bugetar, republicanii cerând ca ajutorul acordat sinistraţilor să fie însoţit de economii echivalente în rândul cheltuielilor.

206 afișări
Imaginea articolului Nouă dispută politică privind deficitul bugetar al SUA, din cauza pagubelor produse de uragan

Nouă dispută politică privind deficitul bugetar al SUA, din cauza pagubelor produse de uragan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Uraganul Irene a produs pe Coasta de Est, la sfârşitul săptămânii trecute, pagube în valoare de peste zece miliarde de dolari, a anunţat miercuri firma specializată Eqecat.

Dar, fără să aştepte factura finală, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Eric Cantor, a cerut economii bugetare în vederea echilibrării cheltuielilor provocate de uraganul Irene.

"În asemenea cazuri, statul federal are de jucat un rol şi este evident că vom găsi bani. Dar va trebui să facem în aşa fel încât să se realizeze economii în altă parte, în acest sens", a declarat Cantor pentru postul de televizune Fox News.

Casa Albă a replicat subliniind marţi că prioritatea puterilor politice ar trebui să fie de a "reacţiona la catastrofă şi să ajute zonele sinistrate să se refacă".

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Jay Carney, a acuzat în faţa presei fosta administraţie republicană a preşedintelui George W. Bush că a acumulat "facturi fără precedent, fără să le plătească vreodată".

El a dat totuşi asigurări că preşedintele Barack Obama este "ferm hotărât să respecte disciplina bugetară".

După săptămâni de polemici cu privire la buget care au antrenat scăderea ratingului Statelor Unite, democraţii şi republicanii au ajuns, în vară, la un acord în vederea realizării unor economii în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, în următorii zece ani, în vederea reducerii unei îndatorări care depăşeşte 14.300 de miliarde.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici