Nouă răniţi în Grecia, în timpul unei manifestaţii împotriva unui proiect minier

Nouă persoane au fost rănite, duminică, în timpul unei manifestaţii împotriva unui proiect controversat al unei mine de aur în Halkidiki, în nord-estul Greciei, a anunţat agenţia greacă ANA.

146 afișări
Imaginea articolului Nouă răniţi în Grecia, în timpul unei manifestaţii împotriva unui proiect minier

Nouă răniţi în Grecia, în timpul unei manifestaţii împotriva unui proiect minier

Proiectul lansat în 2011 de Hellenic Gold, filiala greacă a grupului canadian Eldorado Gold, generează proteste din partea asociaţiilor care avertizează asupra consecinţelor pe care le-ar avea mina asupra mediului în Halkidiki, o regiune împădurită şi turistică.

Opt scutieri şi o militantă au fost răniţi în cadrul manifestaţiei de duminică, potrivit ANA, o agenţie de presă guvernamentală.

Patru poliţişti au fost răniţi de focuri de armă, a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Trei persoane au fost arestate în urma violenţelor, potrivit acestei surse.

"Să tragi în poliţişti în Halkidiki este o atingere gravă adusă statului de drept în ţara noastră", a declarat într-un comunicat ministrul Ordinii Publice, Nikos Dendias.

Manifestaţiile care cer oprirea proiectului au început după ce Guvernul grec a acordat Hellenic Gold, în 2011, autorizaţia de a începe excavările în Halkidiki.

Opozanţii consideră că intrarea în activitate a minei ar provoca pagube iremediabile mediului, epuizând şi contaminând pânza freatică şi poluând regiunea cu substanţe chimice nocive precum plumb, cadmiu, arsenic şi mercur.

Mai multe reuniuni ale opozanţilor au avut loc în ultimele luni.

În februarie, militanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov la locul exploatării, rănind un paznic şi avariind echipamentele.

În aprilie, locuitorii din regiune au devastat un comisariat, acuzând poliţia că a folosit în mod excesiv forţa în timpul arestării a două persoane suspectate că au participat la atacul din februarie.

Guvernul grec susţine proiectul, menit să creeze sute de locuri de muncă, în timp ce Grecia este în recesiune şi are o rată a şomajului de 27 la sută.

Halkidiki este o peninsulă pitorească şi apreciată de turişti, care vin în special din Rusia şi ţările balcanice vecine cu Grecia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici