NSA l-a spionat pe Papa Francisc înainte şi în timpul conclavului în care acesta a fost ales - presă

NSA l-a spionat pe viitorul Papă Francisc înainte şi în timpul conclavului în care acesta a fost ales ca succesor al lui Benedict XVI, scrie The Telegraph, citând revista italiană Panorama.

1030 afișări
Imaginea articolului NSA l-a spionat pe Papa Francisc înainte şi în timpul conclavului în care acesta a fost ales - presă

NSA l-a spionat pe Papa Francisc înainte şi în timpul conclavului în care acesta a fost ales - presă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia americană de spionaj a monitorizat apelurile telefonice din şi către reşedinţa clericală din Roma, unde pe atunci Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio a stat în timpul conclavului. Afirmaţiile au fost făcute de săptămânalul italian Panorama, care a spus că NSA a monitorizat convorbirile telefonice ale mai multor episcopi şi cardinali de la Vatican în preajma conclavului.

Informaţiile astfel colectate au fost separate în patru categorii - "planuri de leadership", "ameninţări pentru sistemul financiar", "obiective de politică externă" şi "drepturile omului".

Potrivit unui raport, SUA au interceptat 46 de milioane de apeluri telefonice în Italia în intervalul 10 decembrie 2012 - 8 ianuarie 2013. La acea vreme, Benedict al XVI-lea era papă, ceea ce înseamnă că Vaticanul ar fi fost monitorizat în ultimele câteva săptămâni ale pontificatului său.

Există temeri că NSA a continuat să asculte conversaţiile prelaţilor până în ajunul conclavului din 12 martie 2013, scrie Panorama, adăugând că există suspiciuni că şi convorbirile viitorului papă ar fi putut fi monitorizate.

Sursa citată aminteşte că, potrivit Wikileaks, serviciile secrete americane ar fi fost interesate de arhiepiscopul Bergoglio încă din 2005.

Panorama mai relatează şi că agenţia americană a spionat convorbirile dintre personaje marcante de la Vatican referitor la alegerea unui nou şef al Băncii Vaticanului.

Întrebat în legătură cu aceste informaţii purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că nu are informaţii pe acest subiect şi că nu este îngrijorat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici