NYT: Comisia Robert Mueller nu recomandă noi proceduri de inculpare în ancheta ingerinţelor ruse. Rămâne întrebarea dacă raportul condamnă ori nu comportamentul preşedintelui Trump

Procurorul Robert Mueller nu recomandă noi proceduri de inculpare în investigaţia privind ingerinţele electorale ruse, afirmă un oficial de rang înalt citat de cotidianul The New York Times, care notează că rămâne întrebarea dacă raportul condamnă ori nu comportamentul preşedintelui Donald Trump.

432 afișări
Imaginea articolului NYT: Comisia Robert Mueller nu recomandă noi proceduri de inculpare în ancheta ingerinţelor ruse. Rămâne întrebarea dacă raportul condamnă ori nu comportamentul preşedintelui Trump

NYT: Comisia Robert Mueller nu recomandă noi proceduri de inculpare în ancheta ingerinţelor ruse

Procurorul special Robert Mueller i-a transmis vineri seară procurorului general din SUA, William Barr, raportul privind ingerinţele ruse în campania electorală din 2016, finalizând o investigaţie care provocat tensiuni politice naţionale şi a generat dubii asupra preşedintelui Donald Trump timp de aproape doi ani.

William Barr i-a anunţat printr-o scrisoare pe liderii Congresului că ar putea să le facă o prezentare a "principalelor concluzii" la sfârşitul acestei săptămâni, o rapiditate surprinzătoare pentru un raport aşteptat de câteva luni. Procurorul general a precizat că menţine angajamentul de a fi "cat mai transparent posibil".

În ceea ce pare a fi o susţinere acordată unei investigaţii pe care Donald Trump a catalogat-o frecvent drept "vânătoare de vrăjitoare", William Barr a declarat că oficiali din Departamentul Justiţiei nu au fost nevoiţi să intervină deloc pentru a-l opri pe procurorul special Robert Mueller să ia măsuri inadecvate. Conform regulamentului, William Barr ar fi trebuit să informeze comisiile pentru Afaceri Judiciare din Congres despre asemenea intervenţii.

Un oficial din cadrul Departamentului Justiţiei a declarat pentru cotidianul The New York Times că procurorul special Robert Mueller nu va recomanda noi proceduri de inculpare, un comunicat menit să pună capăt speculaţiilor că Donald Trump ori alţi oficiali de rang înalt ar putea fi acuzaţi formal.

"În condiţiile în care oficiali din Departamentul Justiţiei subliniază că ancheta coordonată de Robert Mueller este la final şi că Biroul procurorului special se va închide, întrebarea formulată atât de criticii, cât şi de susţinătorii lui Donald Trump ar fi dacă procurorii au condamnat în raport comportamentul preşedintelui, dacă l-au exonerat ori niciuna dintre cele două variante. Avocaţii preşedintelui se pregătesc deja pentru o posibilă acţiune judiciară pentru a obţine invocarea privilegiilor executive în scopul menţinerii secrete a unor fragmente ale raportului de anchetă", notează cotidianul The New York Times.

De la începerea activităţii, în mai 2017, echipa procurorului Robert Mueller a încercat să afle cum au influenţat activişti ruşi rezultatul scrutinului prezidenţial din 2016 şi dacă vreun membru al echipei de campanie a lui Donald Trump a cooperat, conştient sau nu, cu ei. Deşi ancheta, iniţiată cu câteva luni înainte de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), a dezvăluit o amplă operaţiune rusă de influenţare a scrutinului, nu există dovezi publice că preşedintele ori consilierii lui au colaborat.

Cu toate acestea, impactul negativ asupra lui Donald Trump şi asupra apropiaţilor lui a fost extins. Şase consilieri ai lui Donald Trump au fost inculpaţi sau condamnaţi pentru infracţiuni, în principal pentru că i-au minţit pe anchetatori sau pe membrii Congresului. Alţii sunt încă investigaţi în dosare transmise de Comisia Mueller procurorilor federali din New York sau din alte zone. Zeci de agenţi de informaţii sau alţi cetăţeni ruşi, precum şi trei companii din Rusia sunt vizaţi de proceduri care probabil se vor opri în instanţe deoarece inculpaţii nu pot fi extrădaţi în Statele Unite.

Politicienii republicani au sesizat imediat informaţia că nu vor fi formulate noi inculpări, considerând că este o victorie pentru Donald Trump. "Aceste informaţii confirmă ce ştiam cu toţii: nu a existat niciun fel de complicitate cu Rusia", a reacţionat congresmanul republican Steve Scalise.

Însă politicienii democraţi, inclusiv cei care s-au înscris în cursa pentru desemnarea candidatului în scrutinul prezidenial din 2020, insistă să fie publicat în totalitate raportul Comisiei Robert Mueller. Democrata Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senat, l-au avertizat pe procurorul general William Barr să nu transmită Casei Albe în mod informal vreo sinteză a raportului de anchetă. "Casa Albă nu trebuie lăsată să intervină în decizii referitoare la ce părţi ale concluziilor sau dovezilor pot fi făcute publice", au declarat Nancy Pelosi şi Chuck Schumer într-un comunicat comun.

"Atenţia publicului american asupra unei investigaţii coordonate de un procuror special nu a mai fost atât de mare de la Watergate. Sondajele de opinie relevă că cei mai mulţi americani vor să afle concluziile raportului, iar Camera Reprezentanţilor a adoptat în unanimitate o rezoluţie care nu are caracter obligatoriu în sensul publicării raportului de anchetă", observă NYT.

Procurorul general William Barr a anunţat că va lua o decizie privind publicarea raportului după ce se va cobsulta cu procurorul special Robert Mueller şi cu Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general care a monitorizat investigaţia. Oficiali din cadrul Departamentului Justiţiei au dat asigurări că Preşedinţia SUA a fost ţinută la distanţă. Doar câţiva membri ai agenţiilor federale au văzut raportul, a afirmat Kerri Kupec, un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei.

Un avocat al Casei Albe a fost înştiinţat că procurorul special Robert Mueller i-a transmis raportul procurorului special William Barr, dar niciun oficial de la Casa Albă nu a văzut raportul şi nu a aflat informaţii din document, a confirmat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Chiar dacă raportul procurorului special Robert Mueller este finalizat, unele aspecte ale investigaţiei rămân active şi ar putea fi analizate de aceiaşi procurori după ce vor reveni la activităţile din Departamentul Justiţiei.

Preşedintele Donald Trump l-a criticat din nou acum câteva zile pe procurorul special Robert Mueller, afirmând că a decis "de nicăieri" să elaboreze un raport de anchetă, ignorând reglementările. Dar preşedintele a afirmat că raportul trebuie publicat, întrucât "zeci de milioane" de americani vor să afle ce conţine. "Oamenii trebuie să vadă raportul. Nu a existat nicio complicitate, nicio acţiune de obstrucţionare a justiţiei, nu a fost nimic", a insistat Donald Trump.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Donald Trump a negat orice colaborare cu Administraţia de la Moscova în campania electorală.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova. Potrivit serviciilor de informaţii americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici