O tânără care a fost "troll al Kremlinului" cere justiţiei să oprească maşina de propagandă pro-Putin

O tânără care a fost "troll al Kremlinului" a anunţat că-şi dă în judecată fostul angajator şi cere să se închidă ceea ce descrie drept o "fabrică" care produce pe bandă rulantă propagandă pe Internet în apărarea preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează The Associated Press în pagina electronică.

5925 afișări
Imaginea articolului O tânără care a fost "troll al Kremlinului" cere justiţiei să oprească maşina de propagandă pro-Putin

O tânără care a fost troll al Kremlinului cere justiţiei să oprească maşina de propagandă pro-Putin (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Procesul a început luni, la Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, dar a fost amânat imediat pentru 23 iunie deoarece pârâtul nu s-a prezentat, a declarat marţi pentru AP Liudmila Savciuk.

Savciuk cere, în cadrul procesului, despăgubiri morale şi închiderea firmei Internet Research, afirmând că angajaţii nu beneficiază de contracte de muncă în conformitate cu legislaţia muncii.

Ea a povestit în aprilie, într-un interviu pentru AP, cum ea şi sute de foşti colegi de-ai ei din Sankt Petersburg gestionau o serie de conturi pe reţele de socializare, "inundând" Internetul cu comentarii pro-Putin, şi cum falsificau imagini care "aterizau" pe site-uri de ştiri din Rusia şi Occident.

În unele departamente, spunea ea, trollii primeau indicaţii zilnic despre punctele pe care urmau să le atingă în postări şi despre ce emoţii să evoce. Ea afirmă că cei mai mulţi dintre trolli sunt tineri, atraşi de salariile relativ mari, de 40.000-50.000 de ruble (800-1.000 de euro) pe lună.

Activităţile pe care le descrie coincid cu cele ale altor foşti "trolli" care au făcut dezvăluiri, însă Sacviuk se află printre puţinii care au fost de acord să le fie publicat numele real. Ea şi-a dat demisia după două luni, hotărând că nu mai putea să suporte să facă parte din maşina de propagandă.

Maşina de propagandă a Kremlinului care foloseşte trolli pe Internet "ar trebui să fie închisă", cere Savciuk.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici