Obama decretează stare de CATASTROFĂ MAJORĂ în New York

Preşedintele american Barack Obama a decretat marţi dimineaţa stare de "catastrofă majoră" în statul New York, după trecerea uraganului Sandy, care a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundând o mare parte din Manhattan.

3020 afișări
Imaginea articolului Obama decretează stare de CATASTROFĂ MAJORĂ în New York

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această decizie "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate în comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens", precizează Casa Albă într-un comunicat.

Stare de castastrofă majoră a fost decretată şi pentru New Jersey.

Acest statut se poate traduce în special prin ajutoare pentru locuinţe temporare şi reparaţii, precizează textul.

În statul New York, aproximativ 1,5 milioane de persoane nu aveau curent electric şi cel puţin cinci persoane au fost ucise de ciclon, între care care un bărbat în vârstă de 30 de ani, în urma căderii unui copac în Queens.

Şapte tuneluri de metrou din New York au fost inundate din cauza creşterii apelor, provocată de uraganul Sandy. De asemenea, jumătatea de sud a Manhattanului a rămas în beznă din cauza penelor de curent.

Marţi dimineaţa, viteza rafalelor de vânt a scăzut la 105 de kilometri pe oră, în timp ce Sandy înainta pe uscat, potrivit Centrului de previziuni hidrometeorologice american (HPC). La ora 05.00 (11.00, ora României), centrul furtunii se afla la 145 de kilometri de Philadelphia (Pennsylvania) şi se îndrepta spre vest.

Înainte de a atinge uscatul, luni seara, Sandy, atunci clasat ca uragan, era însoţit de rafale de vânt de 150 de kilometri pe oră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici