Obama nu crede în sfârşitul zonei euro şi îndeamnă la adoptarea de "măsuri hotărâte"

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a apreciat luni că zona euro nu se va dezagrega sub greutatea crizei datoriilor, dar că în Europa rămân de adoptat unele "măsuri hotărâte" în faţa acestei ameninţări.

361 afișări
Imaginea articolului Obama nu crede în sfârşitul zonei euro şi îndeamnă la adoptarea de "măsuri hotărâte"

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama, care a făcut aceste declaraţii luni seara la New York în faţa donatorilor Partidului Democrat pentru campania sa în vederea realegerii, a notat că situaţia economică din Statele Unite este în continuare precară şi a avertizat cu privire la un climat nefavorabil în lunile următoare.

"Europa este în continuare o problemă, iar mulţi oameni din această încăpere care fac afaceri în Europa înţeleg acest lucru", a spus Obama, în faţa unui număr de aproximativ 60 de persoane, inclusiv oficiali de pe Wall Street.

"În definitiv, eu nu cred că europenii vor lăsa (zona) euro să se dezagrege. Dar va fi necesar să ia măsuri hotărâte. Petrec enorm de mult timp încercând să lucrez cu ei, iar (secretarul Trezoreriei) Tim Geithner petrece mult timp lucrând cu ei, pentru a face astfel încât ei să recunoască faptul că cu cât mai repede vor adopta măsuri decisive, cu atât mai repede ne va fi mai bine", a adăugat el.

Obama a explicat ceea ce înţelege el prin "măsuri hotărâte" referindu-se la planul de relansare economică în valoare de aproape 800 de miliarde de dolari pe care l-a adoptat administraţia sa primăvara lui 2009.

"În pofida impopularităţii sale, (acest plan) arată ceea ce am evitat, (şi anume) această rană prin care sângele continuă să curgă în mod cronic şi care a fost o problemă enormă nu doar pentru Europa, la ora actuală, ci pentru economia mondială în ansamblu", a spus preşedintele american.

Obama, candidat la un al doilea mandat de patru ani în alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, este afectat, potrivit sondajelor, de un pesimism din partea compatrioţilor săi cu privire la problemele economice. Rata şomajului, de 8,2%, rămâne cu trei puncte procentuale mai ridicată decât înaintea crizei din 2008, iar Casa Albă nu se aşteaptă ca aceasta să scadă sub 7,9% până la sfârşitul anului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici