Oficialii americani resping temerile Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă în România

Oficialii americani au respins temerile Rusiei, care a cerut garanţii legale din partea SUA că scutul antirachetă din România nu va fi îndreptat împotriva rachetelor sale, reiterând invitaţia de a participa la un sistem comun de apărare antirachetă, relatează New York Times, în ediţia online.

451 afișări
Imaginea articolului Oficialii americani resping temerile Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă în România

Oficialii americani resping temerile Rusiei privind amplasarea scutului antirachetă în România (Imagine: Mediafax FotoAFP)

Rusia a reacţionat imediat după acordul dintre Bucureşti şi Washington privind locul unde vor fi amplasaţi interceptorii americani pe teritoriul României, în cadrul scutului antirachetă. Moscova a afirmat că acest demers ignoră angajamentele luate de Statele Unite că Rusia va avea un rol în procesul de luare a deciziilor.

"Regretăm să spunem că paşii practici privind construirea unui segment european al sistemului global american de apărare au fost făcuţi fără a se ţine cont de dialogul ruso-american pe tema apărării antirachetă, care a început în baza unei decizii a preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Oficialii americani au respins însă aceste critici şi au reiterat invitaţia adresată de Statele Unite şi NATO Rusiei de a participa la un sistem de apărare antirachetă comun pentru Europa.

"Cooperarea privind apărarea antirachetă cu Rusia este un obiectiv cheie pentru Statele Unite", a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apărării.

"Noi credem că o cooperare în privinţa apărării antirachetă este în interesul de securitate al ambelor ţări", a adăugat el. "Căutăm activ o cooperare cu Rusia prin canale bilaterale şi prin intermediul NATO. Cooperarea este cea mai bună cale de a oferi Rusiei transparenţă şi asigurări că apărarea antirachetă nu este o ameninţare la adresa securităţii sale", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici