ONU: Reţelele internaţionale de crimă organizată deţin tot mai multă putere economică

Reţelele internaţionale de crimă organizată şi-au sporit atât de mult veniturile ilegale, încât grupările din spatele lor trebuie considerate o putere economică semnificativă, se arată într-un raport al Naţiunilor Unite, citat de Financial Times în ediţia electronică.

201 afișări
Imaginea articolului ONU: Reţelele internaţionale de crimă organizată deţin tot mai multă putere economică

ONU: Reţelele internaţionale de crimă organizată deţin tot mai multă putere economică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o analiză privind activitatea infracţională la nivel transnaţional, biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) a estimat traficul ilegal cu droguri, persoane, arme, produse falsificate şi resurse naturale furate la o valoare anuală de aproximativ 130 de miliarde de dolari.

Potrivit raportului, criminalitatea transnaţională continuă să fie dominată de traficul cu cocaină şi heroină, care aduce venituri de aproximativ 105 miliarde de dolari anual. Comunitatea internaţională a remarcat însă şi intensificarea altor activităţi infracţionale, printre care traficul cu resurse naturale, falsificarea de bunuri şi pirateria maritimă.

Cel mai important sector în cadrul traficului ilegal cu droguri este reprezentat de traficul cu cocaină din regiunea Anzilor către America de Nord - care produce fonduri anuale de 38 de miliarde de dolari. Exportul de cocaină din regiunea Anzilor în Europa are o valoare de aproximativ 34 de miliarde de dolari pe an.

Totuşi, UNODC este de părere că piaţa cocainei nord-americană este în scădere, din cauza diminuării cererii şi a măsurilor luate de autorităţi. Pe de altă parte, traficul cu heroină din Afganistan către Rusia şi Europa - în valoare de 33 de miliarde de dolari pe an - se menţine la un nivel îngrijorător. Potrivit UNODC, heroina ucide 30.000 până la 40.000 de tineri ruşi pe an, de două ori mai mult decât numărul militarilor din Armata Roşie ucişi în timpul ocupaţiei sovietice a Afganistanului din anii '80.

Al doilea sector ca dimensiune în cadrul criminalităţii organizate la nivel internaţional este reprezentat de traficul de persoane. Traficul cu femei în scopul exploatării sexuale aduce venituri de aproximativ trei miliarde de dolari pe an. Cele mai multe persoane exploatate provin din Africa şi Balcani şi ele sunt transportate în alte părţi ale Europei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici