Orban condamnă comentarii "distructive" din străinătate, la marcarea Revoluţiei din Timişoara

Premierul ungur Viktor Orban a declarat că "vorbe spuse în afara unui context" au un efect "distructiv" atunci când implică acuzaţii de dictatură în altă ţară, referindu-se la declaraţia prin care senatorul american John McCain l-a numit "dictator neofascist".

333 afișări
Imaginea articolului Orban condamnă comentarii "distructive" din străinătate, la marcarea Revoluţiei din Timişoara

Orban condamnă comentarii "distructive" din străinătate, la marcarea Revoluţiei din Timişoara (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Orban a făcut această declaraţie la o conferinţă organizată la Academia Ungară de Ştiinţe cu ocazia marcării a 25 de ani de la Revoluţia română în Timişoara. El a apreciat că asemenea acuzaţii pot fi făcute de cineva care nu a trăit într-o dictatură, dar care invocă "imaginea fantomă a unui dictator".

McCain a avertizat recent, la Washington, că Ungaria este "o naţiune care se află pe punctul de a-şi ceda suveranitatea unui dictator neofascist aflat în cârdăşie cu Vladimir Putin".

În 1989 "a fost aprinsă o flacără a cărei lumină a strălucit nu numai în Transilvania, ci în întreaga Românie şi Ungarie, scăldând de asemenea Europa acelei vremi în lumină", a declarat şeful Guvernului ungar.

"Însă, un sfert de secol mai târziu, lumina care a împrăştiat întunericul dictaturii abia se vede uneori... La douăzeci şi cinci de ani de la evenimentele din decembrie, mulţi de la est de noi nu doresc să accepte că revoluţia a pornit dintr-o parohie a Bisericii Reformate, dintr-o comunitate maghiară, aducându-le libertate atât ungurilor, cât şi românilor, secuilor şi saşilor", a continuat el.

Evocându-l pe pastorul reformat Laszlo Tokes care a declanşat Revoluţia din 1989, Orban a declarat că vorbele "spuse în locuri potrivite au puterile creatoare ale Evangheliei, însă cuvinte spuse în afara unui context au puterea de a distruge".

"Noi nu am intrat în casa democraţiei prin aceeaşi uşă ca ceilalţi. Noi am avut intrarea noastră. Această casă, templul democraţiei, este distinctă de clădirea unui dictator megaloman tocmai pentru că este posibil să intri în ea prin mai multe uşi", a continuat Orban. "Libertatea trebuie să fie trăită nu în sensul egoismului neînfrânat, ci mai degrabă trebuie să servească binele public", a adăugat el.

Autorităţile române au încercat să-l evacueze pe Tokes din biserica sa, în Timişoara, provocând proteste ce au declanşat Revoluţia română, care a răsturnat dictatura lui Nicolae Ceauşescu, scrie MTI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici