OSCE: Desfăşurarea alegerilor parlamentare din Ungaria nu a fost echitabilă şi a favorizat Fidesz/ Răspunsul dat de Alianţa de guvernământ

Procesul electoral din Ungaria şi resursele excesive ale partidelor de guvernământ au subminat capacitatea opoziţiei de a concura într-un mod echitabil la alegerile parlamentare de duminică, a anunţat luni Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează agenţia MTI.

1287 afișări
Imaginea articolului OSCE: Desfăşurarea alegerilor parlamentare din Ungaria nu a fost echitabilă şi a favorizat Fidesz/ Răspunsul dat de Alianţa de guvernământ

OSCE: Desfăşurarea alegerilor parlamentare din Ungaria nu a fost echitabilă şi a favorizat Fidesz/ Răspunsul dat de Alianţa de guvernământ

Douglas Wake, şeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a precizat că votanţii ungari au avut de ales dintre mai mulţi candidaţi, dar "intimidarea şi retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media şi finanţarea opacă a campaniei electorale" au împiedicat dezbaterile politice reale.

"Cheltuielile excesive din partea guvernului pentru anunţuri şi reclame electorale, care au amplificat mesajul de campanie al coaliţiei de guvernământ, au subminat capacitatea adversarilor de a concura pe o bază echitabilă. Drepturile şi libertăţile fundamentale au fost respectate în general, dar au fost exercitate într-un climat nefavorabil ... Accesul la informaţie, precum şi libertăţile de asociere şi ale mass-media au fost restrânse, inclusiv prin modificările legislative recente. Campania ostilă a limitat spaţiul pentru dezbateri substanţiale şi a diminuat capacitatea alegătorilor de a lua o decizie în cunoştinţă de cauză. De asemenea, televiziunea publică a favorizat în mod clar coaliţia de guvernământ", a mai transmis reprezentantul OSCE.

Misiunea OSCE în Ungaria a avertizat în privinţa "suprapunerii omniprezente între informaţiile prezentate de guvern şi campaniile publicitare ale coaliţiei de guvernământ, care, alături de alte abuzuri privind resursele administrative, a şters liniile de delimitare dintre stat şi partid, aspect care este în contradicţie cu angajamentele asumate în cadrul OSCE".

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este formată din 57 de state participante, inclusiv Ungaria. Mandatul aceste structuri include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei şi alegerile corecte.

Partidul Fidesz transmite că OSCE "şi-a depăşit autoritatea" cu unele dintre constatări după alegeri

Gergely Gulyas, liderul parlamentarilor formaţiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a declarat luni că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) "şi-a depăşit autoritatea" cu unele dintre constatările prezentate după alegerile parlamentare de duminică, relatează agenţia MTI.

Douglas Wake, şeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a anunţat că procesul electoral din Ungaria şi resursele excesive ale partidelor de guvernământ au subminat capacitatea opoziţiei de a concura într-un mod echitabil la scrutin.

Totodată, "intimidarea şi retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media şi finanţarea opacă a campaniei electorale" din partea alianţei Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) au împiedicat dezbaterile politice reale.

"Nu este de competenţa OSCE să-şi exprime opinia despre campania electorală din Ungaria, iar o dispută în mod special cu partidele aflate la guvernare - care se opun migraţiei -, precum şi exprimarea unui punct de vedere privind campaniile guvernului sunt decizii deplasate. Respingerea imigraţiei nu înseamnă xenofobie, ci mai degrabă un instinct de supravieţuire", a spus Gergely Gulyas.

Liderul parlamentarilor Fidesz a subliniat că misiunea OSCE în Ungaria a descoperit că "dreptul constituţional fundamental al cetăţenilor de a vota a fost garantat, iar Fidesz este complet de acord cu această concluzie". Totodată, poziţia partidului de guvernământ de la Budapesta este că alegerile au avut loc într-un mod "transparent şi profesionist".

Alianţa de guvernământ Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) a câştigat alegerile parlamentare din Ungaria de duminică şi va avea 133 dintre cele 199 de locuri în Parlament, potrivit datelor Biroului Electoral Naţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici