Papa Francisc califică abandonarea vârstnicilor drept o "eutanasie ascunsă"

Papa Francisc a denunţat duminică abandonarea persoanelor în vârstă, pe care a numit-o "o eutanasie ascunsă", cu ocazia unei zile de omagiu pentru vârstnici, în prezenţa papei emerit Benedict al XVI-lea.

186 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc califică abandonarea vârstnicilor drept o "eutanasie ascunsă"

Papa Francisc califică abandonarea vârstnicilor drept o "eutanasie ascunsă" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Papa emerit în vârstă de 87 de ani, care nu a mai apărut în public de la canonizarea lui Ioan al XXIII-lea şi Ioan Paul al II-lea în aprilie, a ajuns zâmbit, sprijinindu-se într-un baston, salutat călduros de succesorul său.

În piaţa Sfântul Petru scăldată de soare, unde s-au reunit mii de persoane în vârstă - chiar foarte în vârstă -, Benedict al XVI-lea s-a aşezat într-o parte pentru a asculta împreună cu Francisc mărturiile vârstnicilor despre angoasele, dificultăţile dar şi bucuriile bătrâneţii.

El nu a participat însă la slujba de celebrare a 100 de preoţi în vârstă.

Salutându-l pe predecesorul său, Francisc a explicat că este bucuros să-l vadă la Vatican: "Este ca şi cum ai avea un bunic înţelept acasă".

În pofida dificultăţilor legate de vârstă, bătrânii pot fi "arbori care continuă să facă fructe", a insistat papa.

Pentru aceasta, el şi-a exprimat speranţa ca cei care nu au familie să fie primţi în azile care să "nu fie închisori" ci "plămâni de umanitate într-un oraş, cartier, sau parohie".

"Un popor care nu îşi tratează bine persoanele în vârstă este un popor fără viitor (...), pentru că îşi pierde memoria", a declarat papa.

"De câte ori nu abandonăm persoanele în vârstă, ceea este nici mai mult nici mai puţin o eutanasie ascunsă! Este efectul culturii deşeului care face atât de mult rău lumii noastre", a criticat el.

"Ne dispensăm de copii, ne dispensăm de tineri pentru că nu au un loc de muncă, ne dispensăm de bătrâni sub pretextul menţinerii unui sistem economic echilibrat, în centrul căruia nu se află niciun om ci banul", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici