Papa Francisc şi-a încheiat vizita în Coreea de Sud printr-un apel la unitate: ”Toţi coreenii sunt fraţi şi surori. Iertarea este uşa care conduce către reconciliere” - VIDEO

Papa Francisc şi-a încheiat luni turneul în Coreea de Sud, primul sejur papal în Asia din ultimii 15 ani, printr-un apel la unitate adresat coreenilor divizaţi de şase decenii.

279 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc şi-a încheiat vizita în Coreea de Sud printr-un apel la unitate: ”Toţi coreenii sunt fraţi şi surori. Iertarea este uşa care conduce către reconciliere” - VIDEO

Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îndemnul Papei, rostit în cadrul unei slujbe pentru pace şi reconciliere la catedrala Myeongdong din Seul, coincide cu începutul manevrelor anuale ale armatelor sud-coreeană şi americană, condamnate de Phenian şi considerate de acesta o repetiţie generală pentru invadarea teritoriului său.

Phenianul, care a lansat rachete tactice joi, la sosirea Papei, oficial pentru comemorarea sfârşitului colonizării japoneze în 1945, a avertizat că aceste manevre ar putea aduce peninsula "în pragul războiului".

În predica sa prea puţin politică şi în prezenţa preşedintelui Park Geun-Hye - catolică dar nepracticantă -, Jorge Bergoglio s-a adresat coreenilor de pe ambele părţi ale paralelei 38, cerându-le "în calitate de creştini şi coreeni să respingă cu forţă o mentalitate bazată pe suspiciune, pe diviziune şi competiţie".

În niciun moment el nu s-a referit la liderii comunişti de la Phenian, care au ridiculizat vizita "pseudopapei" în sudul capitalist.

Vaticanul nu are nicio relaţie cu Coreea de Nord, unde este recunoscută o comunitate catolică mică dar care este strict supravegheată de regim.

"Slujba de astăzi este o rugăciune pentru reconciliere în această familie coreeană", a declarat liderul bisericii catolice. "Toţi coreenii sunt fraţi şi surori, membri ai unei familii unice şi ai unui popor unic", a adăugat el, recunoscând că ideea de reconciliere le-ar putea părea "imposibilă" unora după decenii de neîncredere.

"Iertarea este uşa care conduce către reconciliere", a inistat Papa, într-un discurs care aminteşte mesajul său pentru Siria din septembrie 2013 şi pentru Israel şi palestinieni din iunie.

Francisc a salutat în cadrul asistenţei opt foste "femei de reconfortare", coreene înrolate cu forţa în bordeluri ale armatei japoneze în cel de-al Doilea Război Mondial. "Un gest pastoral" şi nu politic, potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi.

Potrivit istoricilor, 200.000 de femei din diferite ţări ocupate au servit în aceste bordeluri japoneze. Japonia şi-a prezentat scuze oficiale în 1993 Coreei, dar subiectul rămâne unul foarte sensibil.

Primul Papă care a mers în Asia de la vizita lui Ioan Paul al II-lea în India în 1999, Francisc a întins mâna Chinei, cu care Vaticanul nu întreţine relaţii diplomatice din 1951, făcându-se avocatul unui "dialog fratern". "Creştinii nu vin în calitate de cuceritori" pe un continent care se prezintă drept un mozaic de religii şi culturi, a asigurat el.

Biserica creşte în Asia - Coreea de Sud, unde 10 la sută din populaţie este catolică, fiind un exemplu frapant, cu 100.000 de botezuri pe an - dar nu reprezintă decât 3,2 la sută din populaţie.

În China, între cinci şi 12 milioane de catolici sunt partajaţi între o Biserică oficială care nu recunoaşte autoritatea papală şi o Biserică clandestină loială Vaticanului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici