Parchetul ucrainean cere şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko

Parchetul ucrainean a cerut marţi o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru fostul premier Iulia Timoşenko, aflată în prezent în opoziţie, judecată pentru abuz de putere.

851 afișări
Imaginea articolului Parchetul ucrainean cere şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko

Parchetul ucrainean cere şapte ani de închisoare pentru Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cerem Tribunalului să o declare pe Timoşenko vinovată şi, ţinând cont de gravitatea infracţiunii (...), să o condamne la şapte ani de închisoare", a declarat unul dintre procurori, Lilia Frolova, la finalul rechizitoriului.

Acest lucru a provocat furia susţinătorilor lui Timoşenko, reuniţi în apropierea Tribunalului, pe principalul bulevard din Kiev. "Jos banda (de la putere)!", au scandat aceştia, potrivit agenţiei Interfax.

Un procuror care a ieşit în curtea Tribunalului pentru a anunţa jurnaliştii despre pedeapsa cerută de Parchet a fost huiduit de deputaţi din partidul Iuliei Timoşenko. "Mincinosul! Ruşine!", au scandat parlamentarii.

Unul dintre avocaţii opozantei, Oleksandr Plahotniuk, a declarat că apărarea insistă asupra nevinovăţiei lui Timoşenko. "Noi considerăm că este o absenţă a delictului", a declarat avocatul.

Procesul Iuliei Timoşenko a fost reluat marţi după 15 zile de întrerupere, sub monitorizarea Uniunii Europene, care cere eliberarea fostului premier.

Ambasadorul UE în Ucraina, Jose Manuel Pinto Teixeira, a fost prezent la începutul şedinţei.

Avocaţii opozantei i-au cerut judecătorului Rodion Kireev să examineze din nou elemente care, în opinia lor, dovedesc nevinovăţia lui Timoşenko.

Magistratul, care a hotărât la 12 septembrie o întrerupere a dezbaterilor timp de 15 zile, a respins această solicitare, cerând Parchetului să prezinte rechizitoriul, iar avocaţilor să pledeze.

În plus, între poliţie şi susţinători ai fostului premier au avut loc confruntări în apropierea tribunalului.

Timoşenko este judecată de la 24 iunie. Iniţial ea s-a prezentat la proces în libertate, dar de la 5 august a fost arestată.

Procesul este urmărit îndeaproape de UE, care se teme ca acest caz să nu fie o reglare de conturi politice, regimul preşedintelui Viktor Ianukovici căutând astfel să se debaraseze de principala sa opozantă.

La jumătatea lui septembrie, UE a ridicat tonul împotriva Kievului, condiţionând un Acord de Asociere pe care Ucraina speră să îl încheie în decembrie de eliberarea lui Timoşemko.

Unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din 2004, Timoşenko este acuzată că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor care sunt defavorabile ţării sale. Ea riscă zece ani de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici