Parlamentul a stabilit votul pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova la 15 ianuarie

Parlamentul moldovean a stabilit miercuri că următorul vot pentru desemnarea preşedintelui Republicii Moldova va avea loc la 15 ianuarie, informează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică.

119 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a stabilit votul pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova la 15 ianuarie

Parlamentul a stabilit votul pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova la 15 ianuarie (Imagine: Alin Matei/Arhiva Mediafax Foto)

Consiliul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE, aflată la guvernare) a hotărât, marţi seara, stabilirea alegerilor prezidenţiale repetate la 15 ianuarie, dar decizia trebuia adoptată de Parlament.

Înaintea şedinţei Legislativului, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunţat că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale. "Mai mulţi actori politici au afirmat că este nevoie de un candidat apolitic (...). Declar că nu-mi voi înainta candidatura pentru alegeri. Astfel deschid calea pentru identificarea candidatului care ar întruni 61 de voturi", a declarat Lupu.

Cu toate acestea, comuniştii s-au arătat nemulţumiţi şi au declarat că AIE tergiversează intenţionat procesul de alegere a şefului statului.

"Mă gândeam că dacă-mi retrag candidatura de fapt efectul e invers, că grupul de opoziţie o să se bucure, că e gata să participe la identificarea unui candidat de compromis. Păi, iată dragii mei, la dialog, la muncă, la coordonare", i-a îndemnat Marian Lupu pe comunişti.

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova au avut loc pe 16 decembrie, însă Marian Lupu, singurul candidat, nu a acumulat cele 61 de voturi necesare, deşi la scrutin au participat 62 de deputaţi.

În cazul în care la alegerile din 15 ianuarie nu se vor prezenta 61 de deputaţi, acestea vor fi declarate nule şi vor fi stabilite alegeri noi. În cazul în care nu se alege preşedintele, dar participă 61 de deputaţi, Parlamentul va fi dizolvat şi vor fi declanşate alegeri anticipate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici