Parlamentul European a aprobat startul negocierilor privind normele care vizează angajaţii detaşaţi

Negocierile cu guvernele Uniunii Europene privind revizuirea regulilor aplicabile angajaţilor detaşaţi pot începe după aprobarea venită miercuri din partea plenului Parlamentului European, potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

356 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a aprobat startul negocierilor privind normele care vizează angajaţii detaşaţi

Parlamentul European a aprobat startul negocierilor privind normele care vizează angajaţii detaşaţi

Reforma privind regulile aplicabile angajaţilor detaşaţi are ca obiective o mai bună protejare a acestora şi o competiţie corectă pentru companii. Modificările principale la directiva din 1996 se referă la remunerarea muncitorilor detaşaţi, durata detaşării, acordurile colective şi lucrătorii temporari.

"Consiliul este acum pregătit să se alăture PE la masa negocierilor şi suntem foarte nerăbdători să finalizăm directiva privind lucrătorii detaşaţi, actualizată şi adaptată obiectivelor. Lucrurile se mişcă în direcţia corectă, dar probleme pot să apară la detalii. Vom fi cu precădere atenţi la tema transportului rutier, pentru a ne asigura că reforma va asigura echilibrul între libertatea de a oferi servicii şi o mai bună protecţie a lucrătorilor", au declarat raportoarele Elisabeth Morin-Chartier (PPE, Franţa) şi Agnes Jongerius (S&D, Olanda).

Parlamentul European şi Consiliul UE vor începe negocierile în luna noiembrie, cu intenţia de a ajunge la un acord în prima lectură.

Un lucrător detaşat este un angajat trimis temporar de angajatorul său să ofere servicii în alt stat membru UE. În 2015, erau 2,05 milioane de lucrători detaşaţi în UE.

Polonia, Germania şi Franţa sunt cele mai mari ţări de unde pleacă muncitori detaşaţi, iar Germania, Franţa şi Belgia sunt cele care primesc cei mai mulţi.

Detaşarea este mai frecventă în sectoare cheie cum ar fi construcţiile, manufacturile, educaţia, sănătatea, serviciile sociale şi serviciile pentru afaceri.

De la aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, numărul salariaţilor români detaşaţi în Franţa a crescut de la 2.600 la 30.594, potrivit datelor pentru anul 2015.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici