Partidul lui Merkel începe vineri discuţiile cu SPD pentru formarea unei coaliţii

Formaţiunea conservatoarei Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a anunţat luni că va începe vineri discuţiile exploratorii cu Partidul Social-Democrat (SPD) în vederea formării unei coaliţii guvernamentale, în urma alegerilor din Germania.

161 afișări
Imaginea articolului Partidul lui Merkel începe vineri discuţiile cu SPD pentru formarea unei coaliţii

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste discuţii, care ar putea dura mai multe săptămâni, vor începe vineri la ora 13.00 (14.00 ora României), la Berlin. Conservatorii cancelarului s-au clasat pe primul loc în alegerile legislative din 22 septembrie, cu 41,5 la sută din voturi, în timp ce SPD s-a clasat pe locul al doilea, cu 25,7 la sută. 

În pofida scorului ridicat, Angela Merkel, care nu a reuşit să obţină majoritatea absolută în Bundestag, trebuie să realizeze o nouă alianţă, fie cu partidul social-democrat, fie cu Verzii, pentru a putea guverna. 

Din partea conservatorilor, Angela Merkel va conduce delegaţia din care vor face parte liedrul CSU (aripa bavareză a CDU) Horst Seehofer şi şeful grupului parlamentar al CDU Volker Kauder.

Delegaţia SPD, condusă de şeful partidului, Sigmar Gabriel, va număra şase persoane, între care Peer Steinbrück şi responsabilul de grupul parlamentar Frank-Walter Steinmeier.

Un minicongres al social-democraţilor a aprobat vineri începerea discuţiilor cu învingătorii alegerilor legislative. Orice acord între CDU/CSU şi SPD va trebui supus votului militanţilor SPD. 

Această consultare a circa 470.000 de membri de partid ar fi o premieră în istoria acestei formaţiuni şi ar trebui să aibă loc înaintea congresului partidului de la Leipzig, prevăzut la 14-16 noiembrie. 

În medie, negocierile postelectorale pentru formarea unui Guvern în Germania durează aproximativ o lună. Dar în cazul precedentei mari coaliţii din 2005, ele au durat două luni şi patru zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici