Persoane înarmate au deschis focul asupra consulatului Statelor Unite din Istanbul - VIDEO

Două persoane înarmate au deschis focul luni asupra consulatului Statelor Unite din Istanbul, declanşând un schimb de focuri cu poliţia, înainte de a fugi, relatează presa turcă, citată de Associated Press în pagina electronică.

323 afișări
Imaginea articolului Persoane înarmate au deschis focul asupra consulatului Statelor Unite din Istanbul - VIDEO

Persoane înarmate au deschis focul asupra consulatului Statelor Unite din Istanbul (Foto: Captura Video)

Potrivit agenţiei oficiale Anadolu, poliţia a reţinut ulterior o femeie, care ar fi unul dintre atacatori. Femeia a fost rănită în schimbul de focuri cu poliţia şi a fost prinsă în interiorul unei clădiri din apropiere, unde se ascunsese. Nicio altă persoană nu a fost rănită în urma atacului.

Conform unor surse din poliţie citate de Anadolu, femeia reţinută este membră a unei grupări de stânga interzise. Biroul guvernatorului din Istanbul a precizat că poliţia caută o altă femeie implicată în atac.

Femeia reţinută, Hatice Asik, are 42 de ani şi este membră a grupării de extremă-stânga Partidul Revoluţionar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C), a precizat Anadolu.

Ambasada SUA din Turcia a anunţat că oficialii americani cooperează cu autorităţile turce pentru a investiga incidentul. Consulatul va rămâne închis pentru public până la noi ordine, a precizat ambasada.

Poliţişti turci dotaţi cu arme automate au blocat străzile care duc spre consulat, deşi clădirea este intactă.

Anterior, în cursul nopţii de duminică spre luni, un atac cu bombă a fost comis la o secţie de poliţie din Istanbul, în urma căruia au fost răniţi trei poliţişti şi şapte civili şi a izbucnit un incendiu care a determinat prăbuşirea parţială a clădirii cu trei etaje. Poliţia a precizat că atacatorii au detonat o maşină-capcană în apropierea secţiei. Ulterior, persoane necunoscute au tras focuri de armă asupra poliţiştilor care inspectau scena exploziei, declanşând un nou schimb de focuri cu poliţia, care s-a soldat cu moartea unui poliţist şi a doi atacatori.

Atacurile nu au fost revendicate imediat şi deocamdată nu se ştie dacă atentatul de la secţia de poliţie are vreo legătură cu atacul armat de la consulatul SUA.

Tot luni, rebelii kurzi din provincia Sirnak au deschis focul asupra unui elicopter cu soldaţi, provocând moartea unuia dintre ei şi rănirea altuia, a anunţat armata turcă.

Atacurile intervin în contextul intensificării violenţelor între forţele de securitate turce şi rebelii din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Turcia şi-a asumat de asemenea un rol mai activ împotriva militanţilor grupării Stat Islamic.

În 2013, un atac sinucigaş cu bombă, revendicat de DHKP-C, a vizat ambasada SUA din Ankara, provocând moartea unui agent de securitate turc şi a altei persoane.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici