Pesta porcină ieftineşte carnea de porc în Europa

  • În ultima lună, preţurile cărnii de porc au continuat să scadă în cele mai multe dintre statele UE.
  • Cererea mai slabă atât pe piaţa internă, cât şi pe cele de export, în timp ce producţia a crescut.
  • Producţia europeană de carne de porc este cu 5% mai mare decât acum un an.
1067 afișări
Imaginea articolului Pesta porcină ieftineşte carnea de porc în Europa

Într-o avalanşă de scumpiri, carnea de porc se ieftineşte în Europa, din cauza pestei porcine

Sri Lanka, de exemplu, a declarat stare de urgenţă economică pentru a domoli scumpirile. În Europa însă carnea de porc se ieftineşte, iar acest lucru se datorează unei alte pandemii. Pentru consumator, este o uşurare în contextul inflaţiei generale. Pentru producător, situaţia este mai gri.

Când în septembrie anul trecut în pădurile germane de lângă graniţa cu Polonia a fost descoperit primul porc mistreţ mort din cauza pestei porcine, producătorii de carne de porc au intrat în alertă.

Boala este necruţătoare pentru porci, sălbătici sau domestici, şi decimase deja populaţia de animale din China, cel mai mare consumator de carne din lume, iar răspândirea ei nu poate fi oprită decât prin măsuri drastice. Una este uciderea tuturor porcilor din fermele afectate şi a mistreţilor din sălbăticie. Germania este cel mai mare producător de porci din Europa şi o bună parte din producţie se duce la export.

Între timp, în pofida acţiunilor de prevenţie luate de autorităţi, pesta a ajuns în fermele germane şi a ucis circa 2.000 de animale sălbatice. China şi alte state din afara Uniunii Europene şi-au sistat importurile de carne de porc din Germania. Regulile europene nu interzic însă exporturile în interiorul UE dintr-o ţară membră afectată de pestă. Surplusul german astfel creat a inundat piaţa europeană, împingând în jos preţurile. Acum, Germania are în faţă o bătălie de durată pentru eradicarea pestei porcine, scrie Reuters.

„Pesta porcină africană este o problemă pentru întreaga Uniune Europeană“, spune Wolfram Guenther, ministrul agriculturii în landul estic Saxonia. „Lupta contra pestei este o provocare pe termen lung pentru că trebuie să împiedicăm sau cel puţin să reducem la minimum posibil răspândirea de-a lungul unei graniţe lungi.“

În ultima lună, preţurile cărnii de porc au continuat să scadă în cele mai multe dintre statele UE, reflectând cererea mai slabă atât pe piaţa internă cât şi pe cele de export. În acelaşi timp, producţia a crescut, scrie thepigsite.com.

În intervalul de patru săptămâni încheiat pe 22 august, preţul de referinţă mediu pentru UE a scăzut cu mai mult de 6 euro, la 145 de euro pentru 100 de kg. Acesta este cel mai redus nivel din martie. Preţurile sunt în mod normal stabile în lunile de vară, ceea ce înseamnă că referinţa actuală este cu 11% sub media ultimilor cinci ani pentru această perioadă.

Preţurile s-au redus în mai toate statele mari producătoare, inclusiv Germania şi Spania. Excepţie face Polonia, de unde au venit mis­treţii care au răspândit pesta în Germania. Spania, unde boala n-a ajuns, este în special afect­ată de slăbirea cererii din China, unde po­pulaţia de porci de fermă a început să se refacă.

La nivelul UE, producţia a crescut în perioada analizată, iar cea mai mare parte din creştere a fost exportată. Dar cum atât cererea internă, cât şi cea externă încep să dea semne de slăbiciune, s-ar putea să fie nevoie de preţuri şi mai mici pentru revigorarea cererii în UE, spun analiştii. Iar piaţa dă semne că se îndreaptă în această direcţie.

Producţia europeană de carne de porc este cu 5% mai mare decât acum un an. Datele arată că şi porcii au crescut în greutate.

Exporturile, inclusiv cele în China, au crescut cu aproape 20%. Însă veştile din China sugerează că această piaţă devine mai dificilă pentru exportatorii europeni. De asemenea, au urcat şi costurile de producţie, cum ar fi preţul nutreţului, ceea ce face ca viabilitatea financiară a sectorului de producţie să fie foarte problematică.

Strategia Germaniei de a eradica pesta include ridicarea de garduri de-a lungul graniţei cu Polonia pentru a împiedica mistreţii să intre în ţară, creşterea cotelor de vânătoare şi măsuri de igienă mai stricte la ferme. Până acum, boala nu a afectat decât regiunile apropiate de graniţa cu Polonia. Scăderea preţurilor cărnii de porc vine pentru consumatorul de rând, cel puţin pentru cel din Europa, în contextul unei avalanşe de scumpiri, inclusiv la alte alimente, care creşte costul vieţii.

La nivel global preţurile alimentelor din luna iulie sunt cu peste 30% mai mari faţă de acum un an, deşi au scăzut timp de câteva luni. În august, a reînceput creşterea. O parte din vină pentru scumpiri o poartă condiţiile meteo nefavorabile , care au creat penurii, şi lipsa de forţă de muncă. În Vietnam, armata ajută la recoltarea orezului, scrie Bloomberg. În Marea Britanie, fermierii aruncă laptele pe câmp pentru că n-are cine să-l transporte la fabricile de procesare.

Brexitul a secătuit ţara de şoferi de camioane. În Brazilia, recoltarea cafelei a întâziat cu o lună. În SUA, procesatorii de carne încearcă să atragă angajaţi oferindu-le ceasuri inteligente şi scumpe, în timp ce lanţurile de fast-food ridică preţurile burgerilor. Ecosistemul alimentar global se îndoaie sub greutatea lipsei de forţă de muncă. Iar companiile agro-alimentare în general spun că trebuie să majoreze preţurile pentru a acoperi costurile suplimentare.

În Sri Lanka, guvernul a instituit starea de urgenţă economică, ceea ce permite autorităţilor să confişte stocuri de alimente şi să stabilească preţurile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici