Peste 100 de morţi în Rusia, în urma unor inundaţii în sudul ţării

Cel puţin 107 persoane au murit vineri şi sâmbătă în urma unor inundaţii produse de ploi torenţiale în regiunea Krasnodarski Krai, în sudul Rusiei, au anunţat autorităţile ruse sâmbătă. Potrivit autorităţilor locale, peste 12.000 de locuitori şi aproximativ 4.000 de locuinţe au fost afectate de dezastru.

533 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de morţi în Rusia, în urma unor inundaţii în sudul ţării

Peste 100 de morţi în Rusia, în urma unor inundaţii în sudul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un bilanţ anterior anunţa 87 de morţi, însă echipele de intervenţie găseau în continuare cadavre în localităţi devastate din această regiune din Caucaz, aflată la malul Mării Negre.

În districtul Krimsk, care pare cea mai afectată zonă de ploile torenţiale şi viiturile care au avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, au fost găsite 96 de cadavre, inclusiv al unei fete în vârstă de zece ani, a anunţat poliţia.

Alte nouă cadavre au fost găsite la Ghelendjik, o staţiune balneară de la Marea Neagră, iar încă două în portul Novorosiisk.

Locuitorii stăteau la coadă pentru a obţine alimente, în timp ce la intervenţie părea că a sosit un număr important de salvatori.

Pe drum era formată o coloană importantă de camioane, unele încărcate cu grâu, aparent blocate în timp ce încercau să ajungă în portul Novorosiisk.

Preşedintele Vladimir Putin a efectuat o vizită în zona sisnistrată, unde numărul victimelor nu a încetat să crească şi unde nemulţumirea este tot mai puternică, potrivit unor martori, dar şi pe site-uri de pe Internet, unde se multiplică acuzaţiile de neglijenţă la adresa autorităţilor.

"Preşedintele a survolat la bordul unui elicopter zonele cele mai afectate de ploi şi inundaţii", a anunţat Kremlinul, adăugând că Putin se afla sâmbătă seara la Krimsk, la o reuniune de criză.

"Viiturile au fost foare importante. Au fost smulse inclusiv două semafoare", a declarat Igor Jeliabin, un purtător de cuvânt al poliţiei regionale.

Unele cadavre au fost luate şi de mare, potrivit forţelor locale de ordine, citate de Itar-Tass.

Presa a anunţat vineri, în contextul în care ploile antrenaseră deja inundaţii la Ghelendjik moartea a cinci persoane, electrocutate de cabluri electrice acoperite de ape.

Însă inundaţiile s-au intensificat în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând numeroşi locuitori în somn.

"Nu am avut nici măcar timp să ieşim, atât de repede s-a întâmplat", a declarat o femeie a cărei casă a fost inundată pentru postul Vesti 24.

Alimentarea cu energie electrică a oraşului a fost oprită, iar traficul feroviar în această zonă de coastă a fost întrerupt. Activitatea portului Novorosiisk, unul dintre cele mai importante din ţară, a fost, de asemenea, întreurptă din cauza inundaţiilor, a anunţat agenţia RIA Novosti.

Potrivit agenţiei Itar-Tass, care citează forţele de ordine, în districtul Krimsk nivelul apei a atins şi şapte metri.

"Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva de 70 de ani", a declarat Aleksandr Tkatşev, guvernatorul regiunii Krasnodar, citat de agenţia Itar-Tass, în timp ce, începând de sâmbătă dimineaţa, bilanţul continua să crească.

El a dat asigurări că numeroşi copii care se aflau în vacanţă în tabere din regiune sunt teferi.

Potrivit vicepremierului Olga Golodeţ, peste 7.000 de copiii se aflau, în momentul inundaţiilor, în centre de vacanţă din această zonă balneară.

"Un centru în care află aproximativ 400 de copii va fi evacuat astăzi (sâmbătă). Verificăm situaţia în fiecare tabără în parte", a declarat ea pentru Itar-Tass.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici