Peste o sută de persoane au murit după mai multe explozii la un depozit de muniţie din Congo

Peste o sută de persoane au fost ucise într-o serie de explozii, duminică, la un depozit de muniţie în Brazzaville, capitala Congo, a declarat ministrul congolez de Interne, care nu a putut preciza numărul de răniţi.

89 afișări

"Sunt cel puţin o sută de morţi. Numărul răniţilor este dificil de estimat pentru moment", a declarat ministrul Raymond Mboulou, citând surse din spitalele militare şi civile. Informaţiile au fost furnizate prin telefon de la Kinshasa, capitala statului vecin, Republica Democrată Congo.

"Am luat o serie de măsuri. Preşedintele (congolez Denis Sasson Nguesso) a dat instrucţiuni, am rechiziţionat farmaciile şi suntem pe cale de a găsi modalităţi de cazare pentru cetăţeni. Mai multe case au fost distruse în întreaga zonă" atinsă de explozii, a adăugat acesta.

În timpul după-amiezii, o sursă diplomatică europeană din Brazzaville intervievată de AFP de la Paris a dat un bilanţ de "cel puţin 150 de morţi în spitalele militare şi în jur de 1.500 de răniţi într-o stare mai mult sau mai puţin gravă".

Cinci explozii foarte puternice au zguduit Brazzaville la diferite intervale de timp începănd cu ora 08:00 ora locală (09:00, ora României) până în jurul orei 10:45.

Un incendiu în două magazii de muniţie ale unui depozit de la cazarma Mpila, în estul oraşului, ar fi fost la originea accidentului, au declarat militari aflaţi sub anonimat.

Franţa va trimite un ajutor de urgenţă la Brazzaville, a anunţat ministrul de Afaceri Externe Alain Juppe.

"Am dat instrucţiuni Centrului de criză din Quai d'Orsay aflat în legătură cu autorităţile congoleze să trimită un ajutor de urgenţă cât mai rapid la Brazzaville", a indicat Juppe într-o declaraţie.

Ministrul şi-a adresat condoleanţele victimelor precum şi famililor şi celor apropiaţi. "În aceste circumstanţe foarte tragice, ţin să îmi exprim din nou solidaritatea Franţei cu autorităţile şi poporul congolez puternic afectat de această dramă", a adăugat el.

Marocul de asemenea a trimis ajutor de urgenţă. "La instrucţiunile regelui Mahommed VI, un prim avion încărcat cu medicamente şi echipamente medicale va pleca duminică seară spre Congo", a indicat agenţia de presă marocană MAP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici