Pitonul care a ucis doi fraţi în Canada era un animal de companie pentru care proprietarul nu avea permis

Pitonul care a ucis prin asfixiere doi copii în timp ce dormeau, în Canada, se afla în apartamentul proprietarului său, care nu deţinea un permis să îl autorizeze să păstreze un asemenea animal în casă, au anunţat autorităţile.

1284 afișări
Imaginea articolului Pitonul care a ucis doi fraţi în Canada era un animal de companie pentru care proprietarul nu avea permis

Pitonul care a ucis doi fraţi în Canada era un animal de companie pentru care proprietarul nu avea permis (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Connor şi Noah Barthe, care urmau să împlinească în curând şapte şi, respectiv, cinci ani, au fost găsiţi morţi luni dimineaţa în livingul apartamentului tatălui prietenului lor, Jean-Claude Savoie, unde se afla şi pitonul african în cuşca sa de sticlă.

Cei doi copii apar în toate fotografiile postate pe contul de Facebook al mamei lor, Mandy Trecartin. Reptilele păreau să facă parte din mediul în care trăiau. Connor apare în două fotografii cu un şarpe de porumb în braţe, în faţa unei cuşti de sticlă.

"Cu siguranţă cele mai frumoase două specimene din magazin" este comentariul postat de tânăra mamă, în vârstă de 32 de ani, la o fotografie în care cei doi copii apar jucându-se într-un acvariu cu nisip.

În altă fotografie apare un aligator tânăr cu comentariul "una dintre reptilele expuse la petrecerea" împlinirii vârstei de şase ani a lui Connor, în urmă cu aproximativ un an.

Numeroase fotografii cu animale de la fermă, ca de exemplu cai, iepuri, o capră sau pisici şi câini ilustrează afirmaţii ale unchiului dinspre mamă Dave Rose care, cu o zi înainte, a descris cu multă emoţie pasiunea copiilor pentru animale.

Acest obicei al băieţilor de a se juca la fermă ar putea să le fi cauzat moartea. Mirosul unei prăzi şi căldura corpurilor copiilor ar fi putut trezi simţurile pitonului, potrivit lui Marion Desmarchelière, o profesoară de medicină la Colegiul Veterinar al Atlanticului.

"Şarpele are un puternic simţ olfactiv", iar dacă băieţii "aveau în continuare miros de capră" pe ei, atunci acest lucru ar putea explica atacul pitonului, a declarat ea pentru AFP.

În general, pitonul "ucide pentru a mânca" şi este ghidat de miros. "Un şarpe nu vede foarte bine noaptea", iar dacă băieţii, degajând căldură, au mirosit a capră, pitonul ar fi putut să fie atras de acest miros.

Reptila, cu o lungime de patru metri, de 45 de kilograme, era animalul de companie al proprietarului magazinului de animale exotice situat chiar sub apartamentul în care a avut loc drama.

Potrivit rezultatelor preliminare ale autopsiei, cei doi fraţi "au decedat prin asfixiere", a anunţat miercuri Jandarmeria Regală a Canadei (GRC, poliţia federală). Aceste prime concluzii confirmă teza strangulării de către reptilă, care a fost, de asemenea, autopsiată.

"Corpul şarpelui este la un veterinar al Guvernului provincial şi va fi distrus", a anunţat GRC.

Autorităţile au subliniat că aşteaptă raportul final al autopsiei şi că ancheta va fi lungă.

Însă este clar că acest piton nu ar fi trebuit să se afle în aceeaşi locuinţă cu băieţii şi nici în magazinul de animale exotice.

Autorităţile din provincia New Brunswick au subliniat miercuri că "aceste specii de şarpe sunt interzise" în provincie.

"Nu am ştiut despre existenţa acestui piton african Seba înainte de această tragedie", a declarat Ann Bull, o purtătoare de cuvânt a Ministerului pentru Resurse Naturale din New Brunswick. Lui Jean-Claude Savoie nu i-a fost eliberat niciun permis pentru acest piton, a adăugat ea.

Sergentul Alain Tremblay din cadrul GCR a insistat asupra unei anchete al cărei suspect este un animal de companie şi totodată sălbatic. "Tratăm cazul ca pe scena unei crime şi nu este o situaţie standard", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici