Planul Marii Britanii pentru Brexit prezintă riscuri industriei nucleare - legislatori britanici

Planul Marii Britanii de a părăsi Comunitatea Europeană pentru Energie Atomică (Euratom) atunci când iese din UE va întârzia grav cercetările şi acordurile nucleare, riscând să ameninţe alimentarea cu energie, conform unui comitet al Parlamentului britanic, informează Reuters.

3113 afișări
Imaginea articolului Planul Marii Britanii pentru Brexit prezintă riscuri industriei nucleare - legislatori britanici

Planul Marii Britanii pentru Brexit prezintă riscuri industriei nucleare - legislatori britanici (Imagine: Hepta)

Potrivit Guvernului, Marea Britanie trebuie să părăsească Euratomul, ca parte din ţelul său de a pune capăt jurisdicţiei Curţii Europene de Justiţie, după ce statul britanic părăseşte Blocul comunitar.

În cazul în care Marea Britanie va părăsi Euratomul, există riscul întârzierii sau suspendării noilor construcţii în timp ce vor fi negociate noi tratate autonome de cooperare nucleară cu state din UE şi din afara acesteia, potrivit unor experţi britanici.

Euratom este structura europeană pentru dezvoltarea şi siguranţa energiei nucleare, stabilind o piaţă europeană pentru bunuri şi servicii în conformitate cu normele internaţionale de control a utilizării uraniului şi plutoniului. Deşi, legal este distinct de UE, are aceeaşi membri şi este guvernat de instituţii ale UE.

În cadrul unui raport, Comitetul pentru afaceri, energie şi industrie interstatală a anunţat că decalajul dintre Marea Britanie va ieşi din Euratom şi instituirea unor aranjamente alternative ar împiedica comerţul, cercetarea şi aprovizionarea cu energie nucleară.

Comitetul a comunicat că Guvernul ar trebui să întârzie ieşirea Marii Britanii din Euratom până când vor fi înfiinţate noi acorduri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici