Planurile sediului central al serviciilor secrete australiene, piratate de chinezi

Ministrul australian de Externe a dat asigurări marţi că relaţiile cu China nu vor fi afectate de informaţii de presă despre piratarea de către chinezi a planurilor secrete ale noului sediu central al serviciilor secrete australiene.

138 afișări
Imaginea articolului Planurile sediului central al serviciilor secrete australiene, piratate de chinezi

Planurile sediului central al serviciilor secrete australiene, piratate de chinezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit postului public de televiziune ABC, documentele piratate includ dispunerea cablurilor menite să garanteze protecţia şi să asigure comunicaţiile clădirii enorme, planul etajelor şi locurilor unde se află servere informatice.

Ministrul australian de Externe, Bob Carr, a dat asigurări că Guvernul este "întru totul conştient" de ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale. "Nimic din ceea ce se discută (în presă) nu ne surprinde", a declarat acesta. El a refuzat să confirme sau să dezmintă că hackeri chinezi ar fi în spatele acestui ultim atac, aşa cum s-a afirmat în cadrul unei emisiuni foarte respectate de jurnalism de investigaţie Four Corners, difuzată luni seara pe postul de televiziune ABC.

"Nu voi comenta faptul că chinezii au făcut sau nu ceea ce s-a evocat" în această emisiune, a declarat Carr. "Noi nu vrem să împărtăşim cu lumea şi cu potenţiali agresori ceea ce ştim în legătură cu acţiunile lor sau cum le efectuează", a adăugat el.

Australia este un aliat de lungă durată al Statelor Unite. Dar cel mai important partener comercial al statului australian este China, un cumpărător important de materii prime, mai ales de minereu de fier.

Afirmaţiile postului de televiziune ABC "nu au absolut nicio implicare pentru un parteneriat strategic", a declarat şeful diplomaţiei australiene. "Avem vaste domenii de cooperare cu China", a adăugat el.

Potrivit emisiunii Four Corners, un atac cibernetic împotriva unui furnizor care a participat la construirea noului sediu al serviciilor secrete, la Canberra, are ca origine un server din China.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici