Ploaia de stele se amână. Staţia spaţială chineză Tiangong-1 se îndreaptă spre Pământ mai lent decât a fost estimat

Fosta staţie spaţială chineză Tiangong-1 se îndreaptă spre Pământ mai lent decât fusese estimat iniţal, iar intrarea în atmosfera pământului va avea loc abia luni dimineaţa GMT, a anunţat sâmbătă Agenţia Spaţială Europeană.

2982 afișări
Imaginea articolului Ploaia de stele se amână. Staţia spaţială chineză Tiangong-1 se îndreaptă spre Pământ mai lent decât a fost estimat

Ploaia de stele se amână. Staţia spaţială chineză Tiangong-1 se îndreaptă spre Pământ mai lent decât a fost estimat

ESA, care monitorizează deplasarea laboratorului spaţial, prevăzuse anterior că Tiangong-1 ar fi trebuit să intre în atmosfera Pământului în intervalul cuprins între sâmbătă ora 12.00 GMT şi duminică după-amiaza.

Autorităţile chineze au declarat că este puţin probabil ca modulul spaţial de aproximativ opt tone să provoace daune atunci când va plana spre Pământ şi că dezintegrarea sa în atmosfera fierbinte va oferi un spectacol "splendid", asemănător cu o ploaie de meteoriţi.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, ESA a precizat că noua "fereastră" este cuprinsă între duminică după-amiază şi luni dimineaţă GMT.

Agenţia a explicat că vremea mai calmă a spaţiului a determinat încetinirea cu care coboară fragmentele staţiei dezafactate, deoarece fluxul de particule solare nu a crescut densitatea atmosferei superioare, aşa cum era de aşteptat.

O asemenea creştere a densităţii ar fi condus nava spaţiala mai devreme pe Pământ, a spus autoritatea spaţială a Europei.

Perioada de reintrare rămâne în continuare "foarte variabilă", a avertizat ESA. Există de asemenea o incertitudine cu privire la locul unde vor ateriza resturile din laborator.

Dar nu este cazul ca "oamenii să îşi facă griji", a declarat însă China Office Manned Space Engineering (CMSEO), pe contul său social media WeChat.

Astfel de nave spaţiale "nu se prăbuşesc în Pământ înfricoşător ca în filmele SF, ci se transformă într-o splendidă ploaie de meteoriţi şi se împrăştie pe cerul înstelat în timp ce se îndreaptă spre Pământ", a spus acesta.

Căldura şi fricţiunea vor face ca structura principală să ardă sau să explodeze, iar aceasta să se dezintegreze la o altitudine de aproximativ 80 de kilometri. Cele mai multe fragmente se vor disipa în aer şi o cantitate mică de resturi va cădea relativ încet înainte de a ateriza peste sute de kilometri pătraţi, cel mai probabil în ocean, care acoperă mai mult de 70% din suprafaţa Pământului.

Tiangong-1 - sau "Palatul Ceresc" - a fost plasat pe orbită în septembrie 2011, dar a încetat să funcţioneze în martie 2016, iar entuziaştii spaţiali au fost înfiinţaţi pentru revenirea sa de foc pe Pământ

China a trimis un alt laborator spaţial, Tiangong-2, în orbită în septembrie 2016 ca o piatră de temelie pentru obiectivul său de a avea o staţie spaţială echipată până în 2022.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici