Poliţia greacă antirevoltă evacuează sediul televiziunii naţionale ocupate

Poliţia greacă antirevoltă a evacuat joi dimineaţa sediul fostei televiziuni naţionale ERT, ocupate din iunie de către jurnalişti concediaţi în urma deciziei brutale a Guvernului de a închide instituţia, considerată prea costisitoare într-o Grecie aflată în criză.

435 afișări
Imaginea articolului Poliţia greacă antirevoltă evacuează sediul televiziunii naţionale ocupate

Poliţia greacă antirevoltă evacuează sediul televiziunii naţionale ocupate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia antirevoltă a pătruns în sediul fostei radiodifuziuni, situate la periferia de nord a Atenei, joi dimineaţa, a constatat un jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Alţi poliţişti au evacuat din birouri aproximativ 200 de persoane care protestau faţă de evacuare.

Niciun incident sau confruntare nu s-au constatat, către ora 5.00 GMT (7.00, ora României), în timp ce forţele de poliţie continuau operaţiunea.

Un reprezentant al Sindicatului Pospert al angajaţilor ERT, Nikos Tsimbidas, a declarat pentru AFP că se afla în stare de arest.

Agenţia de presă Ana a anunţat că poliţia a arestat alţi trei foşti angajaţi ERT, inclusiv pe liderul Pospert, jurnalistul Panagiotis Kalfagiannis.

Potrivit presei locale, activişti care se opun evacuării au venit la sediu după răspândirea veştii, joi dimineaţa, cu privire la o evacuare iminentă.

Angajaţi concediaţi ai ERT ocupă clădirea de când Guvernul a închis în mod brutal ERT, pe 11 iunie, concediind 2.600 de persoane.

Această decizie a provocat o emoţie considerabilă, atât în Grecia, cât şi în străinătate.

Ea aproape că a provocat prăbuşirea Guvernului de coaliţie al lui Antonis Samaras, unul dintre aliaţii acestuia părăsind coaliţia.

Argumentând că ERT costa 300 de milioane de euro pe an, într-o ţară aflată într-o gravă criză economică, Samaras a refuzat, de atunci, redeschiderea radiodifuziunii naţionale ERT în forma iniţială.

Noua televiziune naţională, Nerit, urmează să înceapă să emită abia din 2014.

Refuzând concedierea, foşti angajaţi au menţinut din iunie emisiuni din localul ocupat, în timp ce o staţie provizorie de televiziune naţională, DT, emite începând din iulie din alt sediu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici