Polonia vrea ca Rusia să returneze tablourile jefuite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Polonia va cere în mod oficial Rusiei să returneze şapte tablouri care se află acum într-un important muzeu din Moscova şi care au fost jefuite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către Armata Roşie sovietică, a declarat miercuri ministrul polonez al culturii.

1427 afișări
Imaginea articolului Polonia vrea ca Rusia să returneze tablourile jefuite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Însă Piotr Glinski a mai spus că aproximativ 20 de cereri anterioare adresate Moscovei pentru returnarea a mii de alte obiecte furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu au primit nici măcar un răspuns. Printre obiectele solicitate anterior se numără arhivele fostului lagăr nazist al morţii de la Auschwitz, picturi ale unor maeştri precum Durer, Holbein sau Cranach şi manuscrise ale unor autori polonezi, informează AP.

"Până în prezent, guvernul rus nu a revizuit niciuna dintre cereri", a declarat Glinski într-o conferinţă de presă. El a adăugat că Rusia este singura dintre cele câteva ţări abordate până în prezent care nu a reuşit nici măcar să răspundă Poloniei pe această temă.

Legăturile istorice tensionate ale Poloniei cu Rusia au atins un nou minim după invazia Rusiei în Ucraina vecină în februarie. Fost satelit al Uniunii Sovietice, Varşovia susţine Kievul şi face presiuni pentru mai multe sancţiuni împotriva Moscovei.

Noua solicitare se referă la şapte tablouri ale unor artişti italieni care se află în prezent la Muzeul de Stat de Arte Frumoase Puşkin din Moscova. Acestea datează din secolele XIV-XVIII şi includ "Doi sfinţi" de Spinello Aretino şi "Adoraţia copilului" de Lorenzo di Credi.

Înainte de război, acestea se aflau în colecţiile familiei Czartoryski din Goluchow, la Palatul Wilanow, precum şi în Poznan, Wroclaw şi Lodz.

Glinski a declarat că este greu de estimat cât de mult din arta şi cultura poloneză a fost distrusă sau jefuită de trupele de ocupaţie naziste germane şi sovietice în timpul războiului, dar la acea vreme se credea că muzeele poloneze au pierdut aproximativ 50% din colecţiile lor.

"Urmele a sute de mii de obiecte duc spre Federaţia Rusă şi spre fostele republici sovietice", a spus Glinski.

El a declarat că Polonia "nu va înceta niciodată să caute ... obiecte culturale care au fost jefuite" în timpul războiului.

Numai din 2016, Polonia a recuperat peste 600 de artefacte culturale jefuite, dar niciunul dintre ele din Rusia, a precizat Glinski.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici