Portugalia: Un antiinflamator interzis a fost descoperit în produse vândute de Auchan

Un antiinflamator interzis pentru animalele destinate alimentaţiei umane a fost depistat în carnea de cal găsită în hamburgeri şi chiftele vândute în Portugalia de grupul francez Auchan, a afirmat joi Asociaţia pentru apărarea drepturilor consumatorilor (Deco).

365 afișări
Imaginea articolului Portugalia: Un antiinflamator interzis a fost descoperit în produse vândute de Auchan

Portugalia: Un antiinflamator interzis a fost descoperit în produse vândute de Auchan (Imagine: Shutterstock)

"Deco a depistat antiinflamatoare în carnea de cal găsită în produsele alimentare puse în vânzare în Portugalia, cea ce poate implica un risc pentru sănătatea publică în măsura în care utilizarea acestui tip de medicament pentru animalele destinate consumului uman este ilegală", a afirmat asociaţia într-un comunicat.

"Antiinflamatorul fenilbutazonă a fost depistat în eşantioanele de hamburgeri Auchan şi în chiftelele din carne Polegar (marca produselor cu preţ scăzut ale Auchan) care, potrivit unei prime analize, conţineau ADN de cal", a precizat Deco.

Principala asociaţie de apărare a consumatorilor din Portugalia a anunţat luni că aceste produse Auchan, precum şi lasagna vândută de grupul spaniol El Corte Ingles, conţineau urme de carne de cal nedeclarată.

Filiala portugheză a Auchan a confirmat că aceste produse, cumpărate de Deco la 20 februarie, au fost retrase de la vânzare la 22 februarie, deoarece analizele efectuate de grupul francez a dezvăluit prezenţa cărnii de cal.

Auchan Portugalia a subliniat că această problemă nu vizează decât un furnizor portughez care aproviziona doar partea portugheză a grupului şi că toate produsele achiziţionate de la acest producător au fost retrase ca măsură de precauţie.

La rândul său, El Corte Ingles a afirmat că a cumpărat lasagna respectivă de la grupul elveţian Nestle şi că a retras-o la 22 februarie.

Scandalul cărnii de cal prezentate ca fiind de vită, care afectează mai multe ţări europene, a ajuns pentru prima dată în Portugalia la 19 ianuarie, când grupul agroalimentar Nestle a decis să retragă pachetele de lasagna destinate pieţei restaurantelor.

Autoritatea sanitară portugheză a anunţat la 26 februarie că a confiscat 79 de tone de produse pe bază de carne de vită ce conţineau cal nedeclarat, precum şi 18.839 de cutii de produse semipreparate, în special lasagna, hamburgeri, cannellonis şi chiftele din carne, destinate comerţului en detail.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici