Poziţia Rusiei privind scutul antirachetă rămâne neschimbată. Ce i-a spus ministrul rus de Externe lui Teodor Baconschi

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a spus clar omologului său român, Teodor Baconschi, la întâlnirea de la New York, că poziţia Rusiei în privinţa scutului antirachetă rămâne neschimbată, a declarat luni o sursă din cadrul delegaţiei ruse la Adunarea Generală a ONU, citată de RIA Novosti.

2007 afișări
Imaginea articolului Poziţia Rusiei privind scutul antirachetă rămâne neschimbată. Ce i-a spus ministrul rus de Externe lui Teodor Baconschi

Poziţia Rusiei privind scutul antirachetă rămâne neschimbată. Ce i-a spus ministrul rus de Externe lui Teodor Baconschi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poziţia Rusiei în privinţa apărării antirachetă în general şi a amplasării unor elemente ale scutului antirachetă american în România, în special, rămâne neschimbată. Serghei Lavrov i-a spus clar acest lucru omologului său român în cadrul întâlnirii de la New York cu ocazia celei de-a 66-a sesiuni a Adunării Generale a ONU", a declarat sursa citată pentru pagina electronică a agenţiei ruse.

Presa rusă anunţase anterior că în cadrul întâlnirii lor, cei doi miniştri nu au discutat decât despre cooperarea economică, culturală şi comercială dintre ţările lor, fără să abordeze problema scutului antirachetă din Europa.

Presa a subliniat, de asemenea, citându-l pe Baconschi, că şeful diplomaţiei ruse nu a formulat nicio remarcă privind acordul semnat la 13 septembrie între Bucureşti şi Washington privind amplasarea unui scut american antirachetă în România.

"(Serghei Lavrov, n.red.) s-a referit la faptul că România a semnat acest acord şi i-am dat la rândul meu asigurări că este vorba despre un sistem defensiv, care nu are cum să modifice echilibrul strategic în regiune. În acelaşi timp, domnul Lavrov, ca şi mine, ştim foarte bine că NATO şi SUA, în discuţiile directe cu oficialităţile ruse, au manifestat o totală deschidere pentru a transmite la Moscova orice informaţie menită să calmeze jocuri şi să dea o nouă substanţă şi dialogului strategic dintre lumea euroatlantică şi Federaţia Rusă", a declarat Baconschi după întâlnire.

Ministrul român a spus că Serghei Lavrov nu a făcut nicio referire la garanţii juridice sau "la alte teme conexe" şi că nici nu a ridicat obiecţii legate de scut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici