Premierul Japoniei, despre crearea unei zone de apărare aeriană chineză: "Sunt foarte îngrijorat, este un lucru foarte periculos". Ambasadorul Chinei, convocat de autorităţile japoneze

Premierul japonez Shinzo Abe a calificat, luni, drept "periculoasă" crearea de către China a unei "zone de identificare a apărării aeriene", al cărei traseu include insulele aflate sub control nipon.

742 afișări
Imaginea articolului Premierul Japoniei, despre crearea unei zone de apărare aeriană chineză: "Sunt foarte îngrijorat, este un lucru foarte periculos". Ambasadorul Chinei, convocat de autorităţile japoneze

Shinzo Abe, premierul japonez (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Japonia l-a convocat pe ambasadorul Chinei pe tema zonei de identificare aeriană

Japonia l-a convocat luni pe ambasadorul Chinei la Tokyo pentru a protesta faţă de "zona aeriană de identificare" decretată în mod uniltaeral sâmbătă de către Beijing în Marea Chinei de Est, relatează AFP.

Diplomatul chinez Cheng Yonghua a fost convocat de către Akitaka Saiki, un adjunct al ministrului japonez de Externe, la câteva ore după ce premierul japonez Shinzo Abe a catalogat "periculoasă" decizia chineză.

"Sunt foarte îngrijorat, deoarece este un lucru foarte periculos care poate conduce la un incident imprevizibil", a declarat premierul în Senat.

Concomitent, reprezentantul japonez la Beijing era la rândul său convocat pentru a i se prezenta "nemulţumirea puternică a Chinei şi protestul său solemn faţă de exagerările iraţionale" ale autorităţilor de la Tokyo cu privire la acest caz.

"Oficiali din cadrul Ministerului chinez de Externe l-au convocat pe ambasadorul japonez în China pentru a-i prezenta nemulţumirea puternică a Chinei şi protestul său solmen faţă de exagerările iraţionale" ale autorităţilor de la Tokyo, a declarat Qin Gang, un purtător de cuvânt al ministerului chinez, într-o conferinţă de presă obişnuită.

Ministerul chinez al Apărării a anunţat sâmbătă că orice avion care intră în această "zonă de identificare" va fi nevoit să furnizeze un plan de zbor precis, să îşi afişeze în mod clar naţionalitatea şi să menţină comunicaţii radio care să îi permită să "răspundă în mod rapid şi adecvat cererilor de identificare" formulate de autorităţile chineze, altfel riscând intervenţia forţelor armate.

Harta difuzată de ministerul chinez arată că zona respectivă acoperă o mare parte a Mării Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, şi înglobează Insulele Senkaku, nelocuite şi aflate sub control japonez, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

Tokyo a anunţat că nu intenţionează să respecte această zonă de identificare aeriană, "care nu are vreo validitate pentru Japonia", potrivit ministrului nipon de Externe.

Preocupate de această escaladare, în contextul în care vor să transforme Asia în "pivotul" diplomaţiei lor, Statele Unite, principalul aliat şi protector al Japoniei, au denunţat o "decizie unilaterală" a Chinei şi au atras atenţia asupra "riscului vreunui incident".

"Sunt foarte îngrijorat pentru că este un lucru foarte periculos, care poate conduce la un accident imprevizibil", a declarat Abe în cadrul unei şedinţe pe această temă în Senat, potrivit declaraţiilor sale citate de presă.

Beijingul a anunţat sâmbătă crearea unei "zone de identificare şi apărare aeriene" în Marea Chinei de Est, care include insulele aflate sub controlul Japoniei dar care sunt revendicate de China.

Crearea acestei noi zone de apărare aeriană este însoţită de reguli pe care este necesar să le respecte toate avioanele care o tranzitează, sub ameninţarea unei intervenţii a forţelor armate, a anunţat Ministerul chinez al Apărării într-un comunicat.

Aeronavele este necesar să furnizeze planul precis de zbor, să-şi afişeze în mod clar naţionalitatea şi să menţină comunicaţii radio care să le permită să "răspundă în mod rapid şi adecvat cererilor de identificare" formulate de autorităţile chineze.

Trasarea acestei zone de apărare aeriană, prezentată pe o hartă difuzată pe site-ul ministerului, arată că zona acoperă o suprafaţă întinsă în Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan.

Potrivit hărţii, zona include arhipelagul Senkaku, insule aflate sub controlul Japoniei, dar revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici