Premierul olandez nu va merge marţi în Parlamentul European pentru a explica poziţia sa privind site-ul PVV

Premierul olandez, Mark Rutte, nu va merge marţi la Strasbourg, pentru a explica Parlamentului European (PE) de ce Guvernul său nu s-a distanţat de site-ul lansat de Partidul Libertăţii (PVV) împotriva imigranţilor est-europeni, informează Radio Netherlands în pagina electronică.

657 afișări
Imaginea articolului Premierul olandez nu va merge marţi în Parlamentul European pentru a explica poziţia sa privind site-ul PVV

Premierul olandez nu va merge marţi în Parlamentul European pentru a explica poziţia sa privind site-ul PVV (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Eurodeputaţii au apreciat că site-ul partidului populist al lui Geert Wilders - care le cere oamenilor ce au "probleme" cu muncitorii români, bulgari sau polonezi să depună plângeri - "incită la ură şi discriminare". Cu toate acestea, Mark Rutte nu va merge la Strasbourg să ofere explicaţii. Aparent, el este prea ocupat, iar problema nu este urgentă. La 1 martie, el a avut o întrevedere cu preşedintele PE Martin Schulz, căruia i-a spus că "site-ul este o iniţiativă a unui partid politic, nu a Cabinetului" său.

Premierul olandez s-a înşelat dacă a crezut că Uniunea Europeană va înţelege situaţia în care partidul lui Geert Wilders "tolerează" Guvernul său minoritar fără a face parte din coaliţie, comentează Radio Netherlands. După întâlnirea cu Rutte, Schulz a comentat: "În Olanda, Mark Rutte nu poate supravieţui fără Partidul Libertăţii al lui Geert Wilders. În Europa, el susţine că nu are nici o legătură cu Wilders. Nu puteţi menţine această poziţie, este inacceptabil".

Rutte este perceput în Europa ca lipsit de tărie şi de tact. În Olanda, el poate scăpa cu explicaţia că site-ul este problema PVV, dar trebuie să realizeze că audienţa europeană ar putea să nu aprecieze această poziţie. Europenii nu pot înţelege de ce el zâmbeşte atât de mult şi nu are curajul să apară în faţa lor, apreciază postul de radio olandez.

Mark Rutte ratează o oportunitate importantă la Strasbourg. Relaţiile Olandei cu Europa de Est s-au "răcit" considerabil, exporturile în regiune sunt ameninţate, conform comunităţii de afaceri olandeze. Un ziar ungar a cerut deja boicotarea mărcii de bere Heineken, iar un proiect comun între porturile Rotterdam (Olanda) şi Constanţa (România), în valoare de un miliard de euro anual, este revizuit din cauza furiei privind site-ul PVV, precizează postul de radio.

Între timp, ministrul olandez al Imigraţiei, Gerd Leers, se poartă ca şi cum problema ar dispărea de la sine şi caută sprijinul colegilor europeni privind consolidarea politicii UE în materie de imigraţie, susţinută de Geert Wilders. Ministrul nu va putea obţine prea mult sprijin, în nici un caz de la România, Polonia şi Bulgaria. Aceasta este doar una dintre problemele cauzate de "toleranţa" lui Rutte, care nu vor dispărea prea curând, conchide Radio Netherlands.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici