Premiul NOBEL pentru PACE: Liderii europeni abordează divergent înmânarea distincţiei către UE

Liderii europeni au poziţii diferite în privinţa înmânării controversate a Premiului Nobel pentru Pace acordat UE, unii urmând să fie prezenţi la Oslo, alţii nu, iar alţii rezervându-şi un răspuns, o abordare care reprezintă un simbol al divergenţelor de pe continent, comentează AFP.

332 afișări
Imaginea articolului Premiul NOBEL pentru PACE: Liderii europeni abordează divergent înmânarea distincţiei către UE

Premiul NOBEL pentru PACE: Liderii europeni abordează divergent înmânarea distincţiei către UE

Până în prezent, doar o treime dintre şefii de stat şi de Guvern din cele 27 de state membre UE au acceptat invitaţia de a asista la ceremonia înmânării Nobelului pentru Pace, la 10 decembrie, a anunţat Institutul Nobel miercuri. Totodată, unii deja au refuzat-o.

"Între opt şi zece au spus că vor veni, iar un număr ceva mai mic a răspuns negativ", a declarat pentru AFP Geir Lundestad, directorul Institutului.

După atribuirea surprinzătoare a Premiului Nobel pentru Pace unei Uniuni Europene (UE) aflate în criză, la 12 octombrie, preşedintele UE Herman Van Rompuy i-a invitat pe liderii tuturor statelor membre să asiste, ca spectatori, la ceremonie.

În mod oficial, prestigioasa recompensă va fi înmânată lui Van Rompuy şi preşedinţilor Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso şi Parlamentului European (PE) Martin Schulz.

Institutul Nobel a refuzat să divulge lista celor care au acceptat sau declinat invitaţia, subliniind că aceasta se modifică "de la o zi la alta". Însă unii au anunţat deja că vor merge în Norvegia, o ţară care, în mod paradoxal, se ţine la distanţă de proiectul european.

Premierul britanic David Cameron, supus unei presiuni constante din partea euroscepticilor din cadrul partidului său conservator, a refuzat invitaţia. Refuzul său este interpretat, în general, ca ilustrând propria lipsă de entuziasm faţă de UE.

"Va fi suficientă lume pentru a primi acest premiu", a declarat el luna trecută, pe un ton ironic.

În schimb, cancelarul german Angela Merkel a anunţat că intenţionează să fie prezentă la Oslo, unde ar urma să îi întâlnească pe premierul belgian Elio Di Rupo şi pe preşedintele român Traian Băsescu.

Premierea UE a produs agitaţie, în special pentru că are loc după un moment în care UE este traversată de o criză care pune la încercare solidaritatea dintre ţările bogate din Nord şi cele din Sud, foarte îndatorate şi supuse unor cure de austeritate severe.

Franţa nu a răspuns încă, potrivit Institutului Nobel. Luna trecută, preşedintele François Hollande a anunţat că va fi prezent "dacă toţi şefii de stat şi de Guvern" vor fi acolo.

Olanda şi Finlanda urmează să se pronunţe, potrivit unor purtători de cuvânt. Potrivit agenţiei daneze de presă Ritzau, nici Danemarca nu a luat o decizie.

"Ar fi fost nerealist să se aştepte ca toată lumea să vină", a apreciat Lundestad, după ce a fost întrebat despre această aparentă "divergenţă" europeană cu privire la ceremonie.

Premiul constă într-o diplomă, o medalie de aur şi o filă cec în vaoare de opt milioane de coroane suedeze (aproximativ 927.000 de euro).

Această sumă urmează să fie donată Fondului "EU Nobel Prize Children's Projects", cu scopul de a ajuta copiii afectaţi de conflicte armate, a anunţat Barroso miercuri.

"Premiul Nobel pentru Pace este sinonim reconcilierii în lume. Suma de bani acordată ca premiu trebuie să ajungă la cea mai importantă speranţă a viitorului şi totodată la cele mai importante victime ale conflictelor prezente şi trecute, şi anume copiii", a declarat el, citat într-un comunicat.

Premiul Nobel pentru Pace, care urmează să fie înmânat celor trei preşedinţi la Oslo, pe 10 decembrie, a fost atribuit la 12 octombrie UE pentru că a promovat "pacea, reconcilierea, democraţia şi drepturile omului în Europa" de peste şase decenii.

CE a lansat, de asemenea, un concurs în urma căruia patru tineri europeni cu vârste cuprinse între opt şi 24 de ani vor putea să asiste la ceremonie, invitându-i pe cei mai tineri dintre participanţii la concurs să trimită un desen, iar pe cei mai mari să trimită un text care să nu depăşească 120 de caractere, despre "ce reprezintă pacea pentru ei".

Concursul este deschis până la 25 noiembrie, la miezul nopţii, iar înscrieri se pot face pe site-ul www.peaceuropefuture.eu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici