Preşedintele ecuadorian l-a catalogat pe Julian Assange drept o "problemă moştenită"

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno l-a catalogat, luni, pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, drept o "problemă moştenită", în condiţiile în care acesta a primit recent cetăţenie ecuadoriană, relatează site-ul BBC News.

618 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ecuadorian l-a catalogat pe Julian Assange drept o "problemă moştenită"

Preşedintele ecuadorian l-a catalogat pe Julian Assange drept o "problemă moştenită"

Începând din anul 2012, Assange beneficiază de azil în ambasada Ecuadorului de la Londra, pentru a nu fi extrădat în Suedia unde a fost arestat în lipsă într-un presupus caz de viol.

Lenin Moreno susţine că Julian Assange a creat "mai mult decât o neplăcere" pentru guvernul său, el primind azil din partea fostului preşedinte Rafael Correa.

Liderul de la Quito l-a avertizat pe Assange să nu intervină în politica Ecuadorului sau a altor "state prietene". Fondatorul Wikileaks şi-a manifestat în mod public sprijinul pentru mişcarea de independenţă din Catalonia.

La 11 ianuarie, Marea Britanie a respins cererea Ecuadorului de a-i acorda statut diplomatic lui Julian Assange. Ulterior, fondatorul Wikileaks a primit cetăţenie ecuadoriană.

Lenin Moreno s-a declarat dezamăgit de răspunsul guvernului britanic. "Ar fi fost un rezultat bun, dar, din păcate, lucrurile nu au evoluat aşa cum a planificat Ministerul de Externe şi astfel problema încă există. Ecuadorul va căuta ajutor din partea unor oameni importanţi pentru a o rezolva", a spus preşedintele Ecuadorului.

În luna mai a anului trecut, procurorii suedezi au renunţat la ancheta privind presupusul viol, dar Assange ar putea fi arestat pentru că a încălcat condiţiile de cauţiune din Suedia. Arestarea lui Julian Assange reprezintă o prioritate pentru SUA.

Platforma online WikiLeaks a publicat zeci de mii de documente militare şi diplomatice clasificate, într-una dintre cele mai mari divulgări de informaţii din istoria SUA.

În martie 2016, WikiLeaks a publicat o arhivă de peste 30.000 de e-mailuri trimise către şi de la un server privat al lui Hillary Clinton, în timpul mandatului acesteia de secretar de stat al SUA (2009-2013). Ulterior, WikiLeaks a prezentat aproximativ 20.000 de e-mailuri ale Comitetului Naţional Democrat din SUA, precum şi e-mailuri ale lui John Podesta, şeful de campanie al lui Hillary Clinton pentru alegerile prezidenţiale.

Hillary Clinton susţine că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a conspirat cu guvernul Rusiei pentru influenţarea alegerilor americane din 2016, în sensul subminării campaniei sale prezidenţiale. Clinton consideră că WikiLeaks este o filială a serviciilor de informaţii ruse.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici