Preşedintele Germaniei a îndemnat-o pe Angela Merkel să explice mai bine criza euro

Preşedintele german Joachim Gauck a îndemnat-o duminică pe cancelarul Angela Merkel să depună eforturi pentru a le explica mai bine germanilor salvarea euro şi consecinţele acesteia pentru ei.

2697 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Germaniei a îndemnat-o pe Angela Merkel să explice mai bine criza euro

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ea are acum obligaţia să descrie în mod foarte detaliat ce înseamnă acest lucru şi ce înseamnă acest lucru şi din punct de vedere fiscal", a declarat şeful statului într-un interviu pentru postul public german ZDF, difuzat duminică seara.

O asemenea explicare "nu este misiunea mea, eu nu sunt Guvernul de rezervă", a adăugat el.

Atribuţiile preşedintelui german sunt esenţial onorifice, dar Legea Fundamentală (Constituţia) îi conferă un rol de autoritate morală şi de protector al poporului.

O asemenea intervenţie din partea unui şef de stat german este rară, în cadrul unui dosar de actualitate.

Potrivit lui Gauck, un fost pastor şi activist pentru drepturile omului în fosta Republică Democrată Germană (RDG), uneori oficialii politici nu comunică în mod suficient. "Uneori este obositor să explici care este miza. Iar alteori există o lipsă de energie în a spune deschis populaţiei ceea ce se petrece în mod real. În aceste cazuri pot să ajut eu", a subliniat preşedintele german.

Şeful statului şi-a exprimat totodată respectul faţă de Merkel şi de munca ei. "Eu nu aş fi capabil să fac ceea ce face ea şi ceea ce realizează în prezent", a spus preşedintele.

Gauck a acceptat recent, la solicitarea Curţii Constituţionale, să amâne să semneze textele de lege privind Mecanismul European de Salvare (MES) şi Pactul bugetar, pentru a permite ca eventuale recursuri împotriva acestor texte să fie examinate de înalta jurisdicţie.

Această întârziere a împiedicat ratificarea definitivă a MES înainte de începutul lui iulie, aşa cum prevedea Merkel, în vederea unei intrări rapide în funcţiune a mecansimului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici