Primul senator de culoare ales în SUA a decedat la vârsta de 95 de ani

Primul afroamerican ales în Senatul Statelor Unite, Edward Brooke, a decedat sâmbătă la vârsta de 95 de ani, a anunţat organizaţia locală a partidului republican din Massachusetts (nord-est).

127 afișări
Imaginea articolului Primul senator de culoare ales în SUA a decedat la vârsta de 95 de ani

Primul senator de culoare ales în SUA a decedat la vârsta de 95 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ales în 1966 în statul Massachusetts, Edward Brooke a avut două mandate, din 1967 până în 1979, în Camera Superioară a Congresului american, care numără 100 de locuri.

Acest republican a fost primul afroamerican ales prin sufragiu universal direct, cu scrutin majoritar uninominal cu un tur.

Înainte de adoptarea, în 1913, a celui de-al XVII-lea amendament al Constituţiei, care a stabilit alegerea senatorilor prin sufragiu universal direct, au fost şi alţi afroamericani care au fost membri ai Senatului, dar care au fost aleşi de legislaturile statului lor.

În timpul unei ceremonii în 2009, în cursul căreia el a primit medalia de aur a Congresului, preşedintele Barack Obama l-a calificat pe Edward Brooke drept un bărbat care "şi-a consacrat viaţa îndepărtării barierelor şi stabilirii de poduri pe deasupra prăpăstiilor".

Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite şi doar al treilea senator afroamerican ales, Barack Obama a mărturisit că "a urmat calea" pe care Brooke a deschis-o în America segregaţionistă.

Născut la 26 octombrie 1919, Brooke a fost procuror (secretar al Justiţiei) în Massachusetts, înainte de a deveni membru al Senatului la Washington. Aceasta a fost prima dată când un afroamerican a ocupat această funcţie într-unul dintre cele 50 de state americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici