Proteste violente în Grecia: Poliţia a ridicat baricade în jurul Parlamentului - FOTO

Poliţia a lansat gaze lacrimogene marţi în piaţa Syntagma din centrul Atenei, pentru a ţine la distanţă manifestanţii care au ieşit pe străzi în prima zi a unei greve generale de 48 de ore, declanşată de sindicate, relatează BBC News Online.

2592 afișări
Imaginea articolului Proteste violente în Grecia: Poliţia a ridicat baricade în jurul Parlamentului - FOTO

Proteste violente în Grecia: Poliţia a ridicat baricade în jurul Parlamentului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confruntări izolate au izbucnit între scutieri şi protestatari pe fondul unui marş paşnic în piaţa Syntagma. În plus, protestatarii au declanşat incendii de mică amploare.

Unii manifestanţi au început să arunce cu pietre şi sticle în poliţie într-un colţ al pieţii, potrivit imaginilor difuzate de televiziune.

Mii de manifestanţi au ieşit pe străzile din Atena şi Salonic (nord), marţi, în prima zi a unei greve generale de 48 de ore, declanşată de sindicate, în semn de protest faţă de bugetul de austeriate dezbătut în Parlament.

"Nu măsurilor de mizerie socială, ajunge până acum, nu mai vrem", se putea citi pe o pancartă, în faţa sediului confederaţiei din domeniul privat, GSEE, în centrul Atenei.

Strigând "Proiectul de lege nu va trece", manifestanţii au defilat, la începutul după-amiezii, până la Piaţa Syntagma, în faţa Parlamentului, unde şi-au instalat tabăra, de peste o lună, "indignaţii", o mişcare populară lansată în mai, în Spania, care s-a răspândit şi în Grecia.

Cu două ore mai devreme, aproximativ 4.000 de membri ai Frontului Muncitorilor (Sindicatul Pame, procomunist) au defilat, de asemenea, până la Piaţa Syntagma, potrivit unor jurnalişti AFP.

Importante forţe de poliţie, al căror număr se ridica la aproximativ 4.000, potrivit autorităţilor, erau mobilizate în centrul capitalei, pentru a escorta defilările manifestanţilor, blocând traficul rutier în centrul Atenei.

Parlamentul era înconjurat de sute de membri ai trupelor anti-revoltă, în timp ce o barieră era ridicată în faţa intrării în clădire, pentru a împiedica manifestanţii să se apropie.

La ora 15.GMT (18.00, ora României), dezbaterile, începute luni seara, urmau să fie reluate, asupra "cadrului pe termen mediu al strategiei finanţelor publice", un proiect de lege controversat, dar crucial pentru ţară şi pentru zona euro, care prevede realizarea unor economii în valoare de 28,4 miliarde de euro şi privatizări în valoare de 50 de miliarde de euro, până în 2015.

Creditorii ţării, Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar şi Guvernul socialist, condiţionează continuarea acordării de ajutoare Greciei de adoptarea, miercuri, a acestui proiect de lege şi a legii de aplicare a acestuia, joi.

"Cât timp vom fi trataţi cu barbarie, le vom servi rezistenţă", se putea citi pe una dintre zecile de banderole din Piaţa Syntagma, semnată de Sindicatul Personalului din Restauraţie.

Grecia a fost supusă unui prim val de austeriate în 2010, în schimbul unui împrumut de 110 miliarde de euro, de la zona euro şi FMI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici