Proteste în Ucraina: Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat împotriva fraudării alegerilor parlamentare

Aproximativ 2.000 de ucraineni au protestat luni la Kiev, denunţând "fraude" în cadrul alegerilor parlamentare din 28 octombrie, câştigate de partidul de la putere, în timp ce opoziţia ameninţă că nu va recunoaşte noul Parlament.

161 afișări
Imaginea articolului Proteste în Ucraina: Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat împotriva fraudării alegerilor parlamentare

Proteste în Ucraina: Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat împotriva fraudării alegerilor parlamentare (Imagine Arhiva: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii, veniţi la îndemnul alianţei de opoziţie Batkivşcina (Patria), apropiată fostului premier încarcerat Iulia Timoşenko, a partidului Udar al boxerului Vitali Kliciko şi formaţiunii naţionaliste Svoboda (Libertate), s-au adunat în faţa Comisiei Electorale Centrale.

"În ultimele opt zile, Partidul Regiunilor (la putere, n. red.) fură voturi ale ucrainenilor şi modifică rezultatul votului în favoarea candidaţilor săi", a declarat mulţimii liderul alianţei Batkivşcina, Arseni Iaţeniuk.

"Preşedintele Viktor Ianukovici este cel care îşi asumă responsabilitatea personală", a continuat el.

"Puterea scuipă pe voturile ucrainenilor", a plusat liderul Svoboda, Oleg Tiagnibok.

Mai devreme, în cursul zilei, Batkivşcina a ameninţat într-un comunicat că va "considera invalabil" noul Parlament, "dacă puterea nu pune capăt imediat falsificărilor".

La opt zile după exercitarea votului, rezultatele finale ale alegerilor parlamentare ucrainene încă nu au fost anunţate, în timp ce conflicte, uneori violente, au loc între susţinătorii candidaţilor partidului de la putere şi adepţii celor din opoziţie.

Uniunea Europeană a îndemnat sâmbătă autorităţile ucrainene să anunţe cât mai repede rezultatele finale ale scrutinului şi s-a arătat "preocupată" de întârziere.

Dintre cele cinci partide care au intrat în Parlament, Partidul Regiunilor a obţinut prima poziţie cu 30 la sută, urmat de Batkivşcina (26 la sută), Udar (14 la sută), comunişti (13 la sută) şi Svoboda (10 la sută), potrivit ultimelor rezultate parţiale ale scrutinului, criticat de Occident, care a denunţat un recul al democraţiei în Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici