ALEGERI ÎN UCRAINA - Rezultate parţiale: Partidul la putere, urmat de blocul pro-Timoşenko

Partidul preşedintelui Viktor Ianukovici se clasează primul în urma alegerilor legislative din Ucraina, fiind urmat de alianţa fostului premier Iulia Timoşenko, încarcerată, formaţiunea boxerului Vitali Kliciko şi naţionaliştii reprezentând o surpriză, potrivit rezultatelor parţiale.

428 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN UCRAINA - Rezultate parţiale: Partidul la putere, urmat de blocul pro-Timoşenko

ALEGERI ÎN UCRAINA - Rezultate parţialeŞ Partidul la putere, urmat de blocul pro-Timoşenko

Partidul Regiunilor a obţinut 37% din voturi şi este urmat de alianţa pro-Timoşenko, care a obţinut 21% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale anunţate de Comisia electorală luni dimineaţa.

Conform acestor rezultate parţiale obţinute după numărarea a 25% din buletinele de vot, comuniştii se situează pe poziţia a treia cu 15% din voturi, urmaţi de Partidul Udar al celebrului boxer Vitali Kliciko, cu 12%, şi formaţiunea naţionalistă Svoboda cu 7%.

Potrivit unui sondaj realizat de către un consorţiu, Partidul Regiunilor al lui Ianukovici ar fi obţinut 28% din voturi, în timp ce alianţa opoziţiei Batkivşcina (Patria) ar fi obţinut 25%, iar formaţiunea lui Kliciko 15%. Urmau formaţiunea Svoboda (Libertate, 12,3%) şi comuniştii (11,8%). Partidul fotbalistului Andrei Şevcenko nu ar obţinut decât 1,6 la sută din voturi, fiind departe de pragul electoral de 5%, potrivit aceleiaşi surse.

Alte trei sondaje realizate la ieşirea de la urne confirmau aceste tendinţe.

Repartizarea mandatelor este dificil de interpretat în măsura în care jumătate dintre mandate sunt atribuite prin scrutin majoritar uninominal.

După publicarea sondajelor la ieşirea de la urne, premierul Mykola Azarov şi-a exprimat satisfacţia faţă de "victoria" partidului aflat la putere.

"Noi credem că Partidul Regiunilor va obţine majoritatea", a declarat el într-o conferinţă de presă duminică seara.

Unul dintre liderii alianţei Batkivşcina, Oleksandr Turcinov, a apreciat, în schimb, că votul a "arătat lipsa de susţinere a populaţiei" faţă de Guvern.

Udar şi Svoboda au reprezentat marile surprize ale acestui scrutin, intrând pentru prima dată în Parlament.

Kliciko a repetat promisiunea că se va asocia cu Batkivşcina şi Svoboda în noua Verhovna Rada, în cadrul căreia aceste partide însumează mai multe mandate decât Partidul Regiunilor şi comuniştii.

Însă unii experţi estimează că partidul la putere va reuşi să formeze o majoritate recrutând deputaţi aleşi în scrutinul majoritar.

Aceste alegeri, primul mare scrutin de la preluarea puterii în 2010 de către preşedintele Viktor Ianukovici, au fost supravegheate îndeaproape de Occident, preocupat de regresul democraţiei în Ucraina, unde încarcerarea fostului premier Iulia Timoşenko în 2011 este considerată drept un caz emblematic.

Alianţa Batkivşcina şi observatori ucraineni au anunţat că au observat fraude duminică, notând în special cumpărarea de voturi în timpul scrutinului.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se vor pronunţa în legătură cu scrutinul luni, la ora 12.30 GMT (14.30, ora României), la Kiev.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici