Proteste violente în Kazahstan după majorarea preţurilor la carburanţi. Guvernul a fost demis

Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a fost nevoit să demită Guvernul şi să decreteze starea de urgenţă în mai multe zone, pe fondul protestelor extrem de violente faţă de majorarea preţurilor la carburanţi.

605 afișări
Imaginea articolului Proteste violente în Kazahstan după majorarea preţurilor la carburanţi. Guvernul a fost demis

Sursa foto: Twitter

Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi, marţi şi miercuri, în mai multe oraşe din Kazahstan, atacând sedii ale instituţiilor şi forţele de ordine, care au ripostat cu grenade lacrimogene.

În oraşul Almatî, cel mai mare din Kazahstan, "demonstranţi radicali" au atacat sute de civili şi au devastat sute de magazine, conform şefului Poliţiei, Kanat Taimerdenov, citat de BBC News.

Preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a decretat starea de urgenţă în capitală, Nur-Sultan, în oraşul Almatî şi în provincia Mangistau.

Pe fondul protestelor violente, preşedintele a cerut demisia Guvernului condus de premierul Askar Mamin. Premier interimar va fi Alichan Smajylow, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cel puţin 190 de persoane, inclusiv 137 de agenţi ai forţelor de ordine, au fost rănite în violenţe, iar 200 de protestatari au fost arestaţi.

De teama extinderii crizei, preşedintele Tokayev a dat asigurări că preţurile la carburanţi vor reveni la nivelul anterior, "în scopul asigurării stabilităţii".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici