Puerto Rico a intrat în default pentru prima dată în istorie

Puerto Rico, un teritoriu neîncorporat al Statelor Unite cu statut de commonwealth, a intrat în default pentru prima dată în istoria sa, după ce a plătit doar 628.000 de dolari dintr-o datorie în valoare de 58 de milioane către Corporaţia Finanţelor Publice scadentă luni, relatează CNN Money.

62733 afișări
Imaginea articolului Puerto Rico a intrat în default pentru prima dată în istorie

Puerto Rico a intrat în default pentru prima dată în istorie

Acest lucru îi va afecta pe locuitorii insulei şi nu Wall Street-ul, subliniază CNN, precizând că datoria le aparţine portoricanilor obişnuiţi prin cooperative de credit.

"Este o decizie care reflectă îngrijorări serioase cu privire la lichiditatea commonwealthului raportat la obligaţiile faţă de creditorii noştri şi, la fel de important, obligaţiile faţă de poporul din Puerto Rico", a declarat Melba Acosta Febo, preşedintele Băncii pentru Dezvoltare a Guvernului portotican, citat într-un comunicat.

Defaultul este un moment istoric în "spirala morţii" economice a insulei, în opinia guvernatorului Alejandro Garcia Padilla. Insula are o uluitoare datorie totală de 70 de miliarde de dolari, iar economia ei este în recesiune.

Padilla a creat o echipă care să prezinte un plan de restructurare a crizei datoriei până la sfârşitul verii.

Această criză îi afectează îndeosebi pe locuitori, care părăsesc insula în masă, în căutare de locuri de muncă şi stabilitate, în contextul în care rata şomajului este mare, economia se contractă, iar viitorul pare sumbru.

Omar Rodriguez şi soţia sa au părăsit Puerto Rico în urmă cu două săptămâni şi s-au mutat la Austin, în Texas.

Rodriguez, în vârstă de 25 de ani, este fost funcţionar guvernamental. El şi-a găsit deja un loc de muncă la un restaurant de la Universitatea din Texas şi crede că poate să facă faţă totodată unui post de asistent la o şcoală din apropiere. Soţia sa este şi ea profesoară.

El recunoaşte că începerea unei noi vieţi în Texas va fi destul de dificilă, dar crede că este mai bună decât nesiguranţa din Puerto Rico. "Nu îmi imaginez că mă voi bucura de aceeaşi calitate a traiului în Puerto Rico în acest moment, iar acest lucru mă întristează", a declarat Rodriguez. "Să le spun adio părinţilor mei a fost aproape de nesuportat", a adăugat el.

Puerto Rico a avut de plătit o rată lunară în valoare de 483 de milioane de dolari. Insula şi-a achitat datoria, dar nu şi cele 58 de milioane de dolari datoraţi creditorilor de la Corporaţia Finanţelor Publice (PFC). Guvernul a ales în mod strategic să nu efectueze plata către PFC, deoarece entităţile care deţin datoria, cooperativele de credit şi portoricanii obişnuiţi nu au suficientă putere să lupte la tribunal.

"Este primul din ceea ce noi credem că vor fi defaulturi mai mari ale datoriei commonwealthului", a declarat Emily Raimes de la Moody's Investors Service.

Cealaltă datorie - din care o parte este deţinută de fonduri speculative de pe Wall Street, cu mai multă greutate la tribunal - a fost plătită luni.

Puerto Rico are aceeaşi datorie ca New Yorkul, în pofida faptului că economia sa - în valoare de 69 de miliarde de dolari - reprezintă doar o mică parte din cea a oraşului (1,2 trilioane de dolari).

În plus Guvernul raţionalizează consumul de apă.

Rodriguez a declarat că părinţii soţiei sale - care trăiesc la Trujillo Alto, un oraş de lângă San Juan - au rămas fără apă curentă două zile în această vară. Alte oraşe, care nu sunt destinaţii turistice, rămân fără apă zile în şir, spune el. Acest lucru reprezintă o problemă majoră odată cu apropierea începerii anului şcolar. "Cum să predai cu toaletele murdare şi fără apă?", se întreabă Rodriguez. "La un moment dat economia şi traiul în Puerto Rico vor fi atât de rele încât o poţi lua razna", crede el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici