Rachete americane Patriot vor fi amplasate la 60 de kilometri de Kaliningrad

Mai multe sisteme de rachete americane Patriot vor fi amplasate în nordul Poloniei, la 60 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad, şi nu în apropiere de Varşovia cum era prevăzut iniţial, a anunţat miercuri ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich.

23 afișări
Imaginea articolului Rachete americane Patriot vor fi amplasate la 60 de kilometri de Kaliningrad

Rachete americane Patriot vor fi amplasate la 60 de kilometri de Kaliningrad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Americanilor le va fi mult mai la îndemână acolo", într-o bază militară de la Morag (nord), decât la periferia capitalei, a declarat Bogdan Klich, citat de agenţia PAP.

"Este o bază importantă, cu o mare cazarmă în stare bună", a adăugat el, asigurând că apropierea ei de Kaliningrad nu are nicio importanţă pentru această alegere.

Statele Unite şi Polonia au semnat la 11 decembrie un acord asupra viitorului statut al trupelor americane staţionate pe teritoriul polonez (SOFA), care a deschis calea amplasării sistemelor Patriot.

Un oficial american confirmase în octombrie că Statele Unite intenţionează să amplaseze în 2010 în Polonia, cu titlu provizoriu, rachete sol-aer Patriot.

Washingtonul a abandonat la 17 septembrie proiectul instalării în Europa Centrală a elementelor scutului antirachetă. Acest proiect prevedea amplasarea până în 2013 a unui radar de mare putere în Cehia, alături de zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune în Polonia.

Proiectul a provocat indignarea Rusiei care vedea în el o ameninţare directă la adresa securităţii sale. Abandonarea iniţiativei a fost salutată de Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici