Războiul din Ucraina, ziua 407. S-au ivit mugurii unor posibile negociere pentru Crimeea / Ucraina le retează speranţele ruşilor: vrem graniţa din 1991, nu facem nicio concensie teritorială / NATO avertizează China / Putin ar putea crea condiţii pentru noi represiuni în teritoriile ocupate / Un rus riscă 25 de ani de puşcărie / Prigojin se contrazice / Un manager rus s-a sinucis în închisoare

  • Republica Cehă va furniza Ucrainei echipamente militare în valoare de 30 de milioane de dolari.
  • 49 de ţări condamnă încercările Rusiei de a justifica deportarea copiilor ucraineni.
  • Trupele ruse nu au înregistrat deficite de muniţie în estul Ucrainei, în ciuda declaraţiilor Grupului Wagner privind lipsa de proiectile pe linia frontului.
15198 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 407. S-au ivit mugurii unor posibile negociere pentru Crimeea / Ucraina le retează speranţele ruşilor: vrem graniţa din 1991, nu facem nicio concensie teritorială / NATO avertizează China / Putin ar putea crea condiţii pentru noi represiuni în teritoriile ocupate / Un rus riscă 25 de ani de puşcărie / Prigojin se contrazice / Un manager rus s-a sinucis în închisoare

Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 42. 49 de ţări condamnă încercările Rusiei de a justifica deportarea copiilor ucraineni /

UPDATE 23:00 Prigojin: am putea cuceri Bakhmut în trei sau patru săptămâni

„Forţele ucrainene continuă să reziste încercărilor Moscovei de a cuceri oraşul din estul Bahmut, care acum ar putea fi capturat în trei-patru săptămâni”, a scris pe Telegram şeful Wagner, Evgheni Prigojin, care şi-a revendicat în urmă cu câteva zile meritul pentru cucerirea Bahmutului.

UPDATE 22:40 Presa de opoziţie din Belarus: manager rus mort în circumstanţe misterioase

Igor Şurko, directorul general adjunct al companiei energetice ruse Yakutskenergo, ar fi „murit în circumstanţe misterioase”, scrie presa belarusă, Nexta, apropiată de opoziţie. Potrivit autorităţilor de la Moscova, bărbatul, arestat la 31 martie sub acuzaţia de corupţie, s-a sinucis într-o celulă din închisoarea din Iakuţk, pe 4 aprilie. Şurko, scrie Nexta, imediat expulzat din partidul Rusia Unită, făcuse recurs pe 3 aprilie.

UPDATE 22:30 Rusia, fata care a făcut un desen anti-război în Ucraina s-a întors la mama ei

În Rusia, micuăa rusoaică luată de lângă tatăl ei pentru că a pus pehârtie un desen împotriva războiului în Ucraina a fost returnată mamei sale. Femeia, care era despărţită de soţul ei, era înstrăinată de familie de cel puţin şapte ani, nu este clar de ce.

Comisarul rus pentru copii, Maria Lvova-Belova, a declarat că adolescenta, Maria Moskaliova, la început nu a vrut să meargă la mama ei, dar s-a răzgândit ulterior. Tatăl a fost condamnat marţi la doi ani de închisoare pentru că a criticat invazia pe reţelele de socializare, dar nu este care unde se află momentan.

UPDATE 22:20 Casa Albă: refuzul Moscovei de a oferi acces consular reporterului arestat în Rusia nu are nicio scuză

Refuzul Moscovei de a acorda acces consular lui Evan Gerşkovich, reporterul Wall Street Journal reţinut în Rusia, „nu are nicio scuză, trebuie să o obţinem”. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat reporterilor acest lucru.

UPDATE 22:10 Autorităţile pro-ruse: numărul civililor ucişi la Doneţk de atacurile Kievului a crescut la 7

Numărul civililor ucişi într-un atac efectuat, potrivit autorităţilor pro-ruse, de forţele armate de la Kiev într-o parcare din Doneţk, în estul Ucrainei, ar fi crescut la 7. Autoritatea regiunii ocupate de ruşi a denunţat mai multe atacuri de artilerie ale Kievului.

UPDATE 21:50 Prigojin: în curând, unităţi mobile pentru recrutare în Europa

După ce a deschis 42 de centre de recrutare în toată Rusia, şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a scris pe Telegram că a început „unităţi mobile care călătoresc chiar şi în sate mici” pentru a recruta soldaţi. Prigojin a ameninţat că va face prozelitism şi în Europa: „Cred că aceste unităţi mobile vor ajunge în curând pe teritoriul european”.

UPDATE 21:10 Lukaşenko a găsit un Putin obosit

UPDATE 21:00 Isw: Moscova ar putea folosi lansatorul de rachete Solntsepek la Bahmut

Forţele armate ruse ar putea folosi lansatorul de rachete termobaric Solntsepek în direcţia Bahmut, a raportat Institutul pentru studiul războiului (Isw), citat de UNIAN. Prezenţa acestei arme, potrivit ISW, ar putea indica faptul că există paraşutisti în acea zonă. Cu toate acestea, Serghei Cherevati, reprezentant al Grupului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei, a notat la Radio Svoboda că informaţia privind utilizarea acestui lansator de rachete în luptele pentru Bahmut nu a fost încă verificată de către Forţele Armate.

UPDATE 20:40 Kiev: operaţiuni ruseşti mai intense către Bahmut şi Adviidka

Forţele Armate Ruse continuă să-şi concentreze eforturile asupra ofensivei în direcţiile Liman, Bahmut, Adviidka şi Marinka, raportează Statul Major al forţelor armate ucrainene, într-o postare pe Facebook, adăugând că „în cursul zilei, peste 20 de atacuri” ale soldaţilor moscoviţi au fost respinse. Cele mai înverşunate bătălii din zonă sunt în direcţia Marinka, „unde au fost oprite 13 atacuri”, susţin forţele armate de la Kiev, care concluzionează explicând că „inamicul continuă să încerce să preia controlul deplin asupra oraşului Bahmut” .

UPDATE 20:20 Moscova: presiune inutilă pentru jurnalistul american

Încercările de a face presiuni asupra Rusiei pentru eliberarea jurnalistului WSJ Evan Gerşkovich sunt „inutile”. Aşa a afirmat Ministerul rus de Externe, care a anunţat că viceministrul Serghei Riabkov şi ambasadorul SUA Linne Tracy au discutat despre detenţia jurnalistului în Rusia, susţine Ria Novosti.

UPDATE 20:10 Lavrov a sosit în Turcia, concentrându-se pe Ucraina, energie şi pe cereale

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit la Ankara, Turcia, pentru o vizită. „Cina de lucru diseară, mâine interviuri”, a anunţat de Ministerul rus de Externe într-un mesaj prin Telegram. Lavrov va discuta despre problemele energetice, situaţia din jurul Ucrainei, implementarea acordului de grâu, precum şi sarcinile de normalizare a situaţiei din Nagorno-Karabah şi în dialogul dintre Ankara şi Damasc cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, informează corespondentul agenţiei Tass.

UPDATE 20:00 Prigojin: ucrainenii nu se retrag din Bahmut, o ofensivă Wagner este exclusă

Evgheni Prigojin, şeful Wagner, a recunoscut astăzi că forţele ucrainene nu se retrag din Bahmut şi a spus că „o ofensivă rusă este exclusă în acest moment”. The Kyiv Independent relatează acest lucru pe Telegram. Această nouă declaraţie o contrazice pe cea de acum câteva zile, când însuşi Prigojin a anunţat că a preluat controlul oraşului.

UPDATE 19:50 SUA se opune oferirii Kievului o foaie de parcurs pentru intrarea în NATO

Statele Unite se opune eforturilor unor ţări europene de a oferi Ucrainei o foaie de parcurs pentru intrarea acesteia în NATO, la summitul Alianţei care va avea loc în iulie. Financial Times relatează citând unele surse, potrivit cărora SUA este alături de Germania şi de Ungaria contra eforturilor unor ţări precum Polonia şi statele baltice de a oferi Kievului relaţii mai strânse cu NATO.

UPDATE 19:30 Zelenski, vânat de Putin

UPDATE 19:00 Bombardament ucrainean asupra unei parcări din Doneţk, patru civili morţi

Forţele armate ucrainene au tras într-o parcare din districtul Kalininski, regiunea Doneţk, iar cel puţin patru persoane au fost ucise. Despre acest lucru a relatat un corespondent al agenţiei Ria Novosti prezent la faţa locului. Toţi morţii sunt civili, potrivit jurnalistului, care susţine că armata ucraineană a tras dintr-un sistem de rachete cu lansare multiplă. Pe reţelele de socializare se arată craterele lăsate de rachetele căzute.

UPDATE 18:30 Rusul care a criticat războiul din Ucraina riscă 25 de ani de închisoare

Un procuror rus a cerut o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru un critic al Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, care a fost judecat pentru mai multe acuzaţii, inclusiv trădare, şi pentru comentarii critice la adresa ofensivei ucrainene. Avocatul lui a anunţat asta. „Da, confirm... 25 de ani de închisoare au fost solicitaţi”, a spus avocatul, Vadim Prohorov, după o audiere închisă.

UPDATE 18:10 Nici grecii nu-i au la inimă pe ruşi: sprijinim Ucraina cât este nevoie

„Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi necesar: aceasta este o poziţie foarte clară pe care am luat-o de la bun început”, a declarat ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, în timpul întâlnirii avute la Atena cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov. În timpul vizitei, ministrul grec a acordat Kievului mai multe transporturi de artilerie şi muniţie de arme de calibru mic, acces la spitalele greceşti pentru personalul militar rănit şi vehicule suplimentare de luptă ale infanteriei BMP din epoca sovietică.

UPDATE 17:20 Aplicaţie pentru copiii dispăruţi

UPDATE 17:00 Parlamentul lituanian cere ca Ucraina să adere la NATO

Parlamentul lituanian (Seimas) a adoptat în unanimitate o rezoluţie în care se solicită ca, la summitul NATO de la Vilnius din iulie anul viitor, liderii NATO să invite oficial Ucraina să se angajeze pe calea aderării la Alianţa Atlantică. „Va trebui să lucrăm foarte serios pentru ca aceasta să devină nu doar o declaraţie a parlamentului nostru, ci un impuls susţinut de polonezi şi de toţi aliaţii noştri, în special de cei din marile capitale europene”, a declarat Žygymantas Pavilionis, preşedintele Afacerilor Externe, în Comisia Parlamentului.

Rezoluţia prevede, de asemenea, că la summitul de la Vilnius, Lituania se angajează să „consolideze în mod semnificativ apărarea avansată şi descurajarea regiunii baltice şi a întregii părţi de est a NATO”, punând în aplicare angajamentele asumate la Madrid anul trecut.

UPDATE 16:40 Kievul creşte numărul tancurilor de infanterie comandate de NATO: de la 100 la 150

Ucraina a crescut de la 100 la 150 de tancuri de infanterie Kto Rosomak, tancuri de infanterie comandate din Polonia, de la 100 la 150, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului polonez. Vagoanele vor fi plătite de Kiev cu finanţare oferită de SUA şi de Uniunea Europeană, a precizat, la Varşovia, Piotr Müller. Cu un tun de 30 mm, acestea pot găzdui un echipaj de trei şi opt pasageri.

UPDATE 16:20 Podoliak: nu se poate face nicio concesiune teritorială

„Baza negocierilor reale cu Federaţia Rusă este retragerea completă a grupărilor armate ruse dincolo de graniţele Ucrainei recunoscute internaţional în 1991. Inclusiv Crimeea. Nu se pune problema de concesii teritoriale sau de negocieri pentru drepturile noastre suverane”. Mikhailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a scris pe Twitter.

UPDATE 16:10 Von der Leyen către Xi: vrem doar pace

„În lumina războiului rusesc împotriva Ucrainei, dorim să fie restabilită o pace justă. Şi pentru aceasta, Rusia trebuie să-şi pună capăt invaziei şi să-şi retragă trupele din Ucraina. Integritatea teritorială şi suveranitatea sunt elemente fundamentale ale Cartei ONU pe care amândoi o sprijin pe deplin”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, adresându-se preşedintelui chinez, Xi Jinping, în cadrul întâlnirii trilaterale de la Beijing cu preşedintele francez, Emmanuel Macron.

UPDATE 16:00 Putin: înlăturaţi trupele Kievului la o distanţă sigură

Vladimir Putin a declarat că acum un „obiectiv” al trupelor Moscovei este de a „împinge” soldaţii ucraineni „la o astfel de distanţă încât să nu poată provoca nicio pagubă şi să se asigure că nu vor mai avea loc bombardamente” în Donbass, regiunea de sud - est. Ucraina parţial ocupată de armata rusă. Acest lucru a fost raportat de agenţia de ştiri de stat rusă Tass, referindu-se la o întâlnire dintre Putin şi liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin.

UPDATE 15:00 Putin: regimul de la Kiev este cinic şi crud cu propriii cetăţeni

„Regimul de la Kiev este extrem de crud nu numai faţă de cetăţenii noştri, ci şi faţă de ai săi”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru când s-a întâlnit cu şeful regiunii anexate Doneţk, Denis Puşilin. „Ei se comportă la cel mai înalt grad într-un mod cinic şi crud”, a adăugat Putin, după cum relatează RIA Novosti. Putin se întâlneşte şi cu ceilalţi guvernatori ai regiunilor anexate.

14:55  - Lituania va trimite Ucrainei ajutor militar în valoare de 44 de milioane de dolari 

UPDATE 14:37 - Ucraina va produce obuze de tanc cu Grupul de Armament Polonez

UPDATE 14:00 Moscova: încercarea de a intra în Rusia de către sabotorii ucraineni a fost zădărnicită

 

În regiunea Rusiei Bryansk, poliţiştii de frontieră au zădărnicit încercarea de a intra în Rusia a unui grup de aproximativ 20 de sabotori ucraineni. Acest lucru a fost declarat de guvernatorul regiunii, Alexander Bogomaz, pe canalul său Telegram. Ria Novosti o relatează. Potrivit lui Bogomaz, armata rusă, împreună cu grănicerii, au provocat o înfrângere prin foc inamicului din apropierea satului Sluchovsk, districtul Pogarsky.

UPDATE 13:37 - Bulgaria înăspreşte restricţiile de intrare în porturi

Porturile bulgare vor fi închise navelor certificate de Registrul Maritim al Transporturilor Ruse începând cu 8 aprilie „indiferent de pavilionul lor de înmatriculare”, a informat Administraţia Maritimă Bulgară.

UPDATE 13:00 Rusia: audierea de apel susţinută de reporterul Wall Street Journal, fixată pentru 18 aprilie

Curtea de la Moscova a stabilit pentru 18 aprilie audierea recursurilor apărării pentru anularea arestării jurnalistului Wall Street Journal, Evan Gershkovich. Acest lucru a fost declarat de serviciul de presă al Tribunalului Districtual Lefortovsky din Moscova. Audierea va avea loc cu uşile închise şi în prezenţa lui Gershkovich, acuzat de spionaj, întrucât, după cum a explicat instanţa, materialele procesului sunt confidenţiale. Jurnalistul a fost arestat pe 30 martie şi ar trebui să rămână în închisoare până pe 29 mai la cererea anchetatorilor. Dar apărarea a cerut unei instanţe superioare să anuleze aceste decizii şi să aleagă o măsură neprivativă de libertate pentru Gershkovich, care riscă până la 20 de ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru infracţiunea de spionaj. Potrivit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), jurnalistul născut în 1991, „acţionând la ordinele Statelor Unite, culegea informaţii despre o instalaţie de apărare rusă care constituie secret de stat. Americanul a fost arestat la Ekaterinburg în timp ce încerca să obţină informaţii clasificate.

UPDATE 12:00 - Ministerul Energiei:  5.000 de oameni din regiunile Cernăuţi şi Ivano-Frankivsk au pene de curent din cauza vremii nefavorabile 

UPDATE 10:17 -  Ministerul rus al Apărării l-a demis pe generalul colonel Rustam Muradov ca urmare a pierderilor grele ale Grupului de Forţe de Est 

UPDATE 10:11 - Atacurile Rusiei asupra regiunii Doneţk au ucis cinci persoane în ultimele 24 de ore

 

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 176.630 de militari în Ucraina, începând cu 24 februarie 2022

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a raportat pe 6 aprilie că Rusia a pierdut 176.630 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, pe 24 februarie anul trecut. Acest număr include 390 de victime suferite de forţele ruse în ultima zi.

UPDATE 08:00 Putin ar putea crea condiţii pentru noi represiuni în teritoriile ocupate

Comentariile recente ale dictatorului rus Vladimir Putin privind "terorismul" şi ameninţările la adresa securităţii ruse sunt probabil menite să stabilească condiţiile pentru viitoare represiuni în teritoriile ocupate din Ucraina, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare.

UPDATE 07:00 Oficial: Forţele de frontieră ucrainene au suferit peste 1.800 de atacuri ruseşti în martie.

Peste 900 de ciocniri între poliţiştii de frontieră ucraineni şi forţele ruseşti au avut loc în luna martie, o creştere de 11% faţă de luna precedentă, a declarat Andriy Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina.

Stoltenberg: Acordarea de către China a unui ajutor letal Rusiei ar fi o "greşeală istorică"

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat China să nu aprovizioneze Rusia cu armament letal, spunând că acest lucru ar fi o "greşeală istorică cu implicaţii profunde", a relatat Euronews pe 5 aprilie.

"Până în prezent, nu am putut confirma nicio furnizare de ajutor letal, dar este un lucru pe care îl urmărim foarte atent", a declarat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Potrivit Euronews, Stoltenberg a folosit în repetate rânduri sintagma "consecinţe grave" pentru a descrie posibila reacţie a NATO în cazul în care Beijingul decide să trimită ajutor letal Moscovei. Cu toate acestea, el a refuzat să explice cum ar arăta aceste consecinţe în practică, spunând că "nu există niciun motiv pentru a intra în detalii".

49 de ţări condamnă încercările Rusiei de a justifica deportarea copiilor ucraineni

Uniunea Europeană şi 49 de ţări au emis o declaraţie comună prin care au condamnat Rusia pentru organizarea unei reuniuni informale a Consiliului de Securitate al ONU cu scopul de a răspândi "dezinformarea cu privire la deportarea forţată, pe scară largă şi ilegală, a mii de copii ucraineni".

Declaraţia, publicată de reprezentantul permanent al Ucrainei la Naţiunile Unite, Sergiy Kisliţa, susţine că reuniunea din 5 aprilie a abuzat şi mai mult de "puterea şi privilegiile" unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, pe care Rusia îl prezidează luna aceasta.

"Rusia va încerca să prezinte acţiunile sale în Ucraina ca fiind în conformitate cu dreptul internaţional, cu drepturile copiilor şi cu agenda privind copiii şi conflictele armate. Acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr", se arată în declaraţie.

Un purtător de cuvânt al armatei neagă informaţiile privind lipsa de muniţie a Rusiei în estul Ucrainei

Trupele ruse nu au înregistrat deficite de muniţie în estul Ucrainei, în ciuda declaraţiilor Grupului Wagner privind lipsa de proiectile pe linia frontului, a declarat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar de est al Ucrainei, pe 5 aprilie.

"Am spus în repetate rânduri că nu a existat niciun deficit de proiectile acolo unde inamicul îşi concentrează eforturile... acestea sunt zonele Bahmut, Kupiansk şi Liman", a declarat Cherevatyi la televiziunea naţională, citat de postul de televiziune Ukrainska Pravda. "Din nefericire, inamicul are încă o putere considerabilă pentru a lovi poziţiile noastre".

Zona Lyman din regiunea Doneţk este "liderul" în ceea ce priveşte pagubele provocate de artileria rusă, a adăugat oficialul militar ucrainean.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Republica Cehă va furniza Ucrainei echipamente militare în valoare de 30 de milioane de dolari, care sunt în prezent depozitate şi "nu sunt necesare" pentru apărarea ţării.

Toate echipamentele militare trimise în prezent în Ucraina pot fi înlocuite, a declarat ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, presei pe 5 aprilie.

Ca fost membru al Blocului de Est, Cehia păstrează armament din epoca sovietică, care este deja folosit de forţele armate ucrainene, informează The Kyiv Independent.

Ţara a furnizat deja Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie, artilerie, elicoptere şi arme de calibru mic şi a fost prima ţară care a contribuit cu tancuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici