LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 433. Rusia atacă în Herson / Putin a inaugurat de la depărtare o linie de tramvai în Mariupol / Rusia a pierdut 100.000 de soldaţi în ofensiva din est, în timp ce Şoigu susţine că Ucraina are 15.000 de pierderi în doar o lună / Kievul prelungeşte legea marţială cu 90 de zile

  • Polonia depune toate eforturile pentru a permite Ucrainei şi Moldovei să devină membre ale blocului comunitar, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda.
  • Contraatacurile Ucrainei de la Bakhmut forţează trupele ruse să abandoneze unele poziţii.
  • Ruşii atacă Herson cu bombe, rănind un civil.
4930 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 433. Rusia atacă în Herson / Putin a inaugurat de la depărtare o linie de tramvai în Mariupol / Rusia a pierdut 100.000 de soldaţi în ofensiva din est, în timp ce Şoigu susţine că Ucraina are 15.000 de pierderi în doar o lună / Kievul prelungeşte legea marţială cu 90 de zile

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Kiev: 8 noi brigăzi de asalt pentru contraofensivă

8 noi brigăzi de şoc de soldaţi ucraineni au fost formate, pentru a lua parte la viitoarea contraofensivă, a declarat ministrul de Interne ucrainean Igor Klimenko, într-un interviu acordat pentru Interfax Ucraina. „Brigăzile sunt complet formate. Sunt 8 brigăzi. Planificăm să formăm brigăzi suplimentare, pentru că există cerere şi avem oportunităţi să facem acest lucru, a spus Klimenko. Ministerul de Interne al Ucrainei a „antrenat pe deplin” brigăzile iniţiale „de şoc”, cuprinzând până la 40.000 de militari, dar a adăugat că ar avea nevoie de pregătire suplimentară, înainte de a fi gata de luptă.

UPDATE 22:30 Prigojin: şeful forţelor teritoriale a fost ucis; Kievul neagă

Detaşamentele de artilerie Wagner au distrus un vehicul blindat lângă Bahmut la bordul căruia ar fi fost găsit Igor Tanţiura, comandantul Forţelor de Apărare Teritorială Ucrainei. Fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, citat de Meduza, a spus acest lucru într-o transmisie audio pe canalul său Telegram. „În prezent, verificăm informaţiile”, a spus Prigojin, într-o captură de ecran care arată o maşină blindată distrusă. Negarea Ucrainei a sosit imediat. Denis Zelinski, purtătorul de cuvânt al Apărării Teritoriale Ucrainene, neagă că Tanţiura a fost ucis: „Negăm oficial această declaraţie. Nu comentăm nicio propagandă a inamicului. Toată lumea este în viaţă şi este bine”, a spus el, într-un interviu acordat reţelei de televiziune Suspilne. Generalul-maior Igor Tanţiura conduce Apărarea Teritorială a Ucrainei din 15 mai 2022.

UPDATE 22:00 Un tren de marfă a deraiat în regiunea Bryansk din Rusia

În regiunea Bryansk, o locomotivă şi vagoanele unui tren de marfă au deraiat. Acest lucru a fost raportat de către căile ferate ruseşti citate de RIA Novosti. Potrivit rapoartelor agenţiei ruse, accidentul a fost cauzat de manipularea transportului feroviar de către persoane neautorizate. Potrivit informaţiilor preliminare, nu sunt victime, nu sunt incendii şi traficul pe traseu a fost suspendat.

UPDATE 21:40 China şi India recunosc „agresiunea rusă” la ONU

China şi India, până acum opuse condamnării Moscovei pentru invadarea Ucrainei, au votat o rezoluţie a Adunării Generale a ONU referitoare la relaţiile dintre Organizaţia Naţiunilor Unite şi Consiliul Europei, care se referă în mod explicit la „agresiunea Federaţiei Ruse a Ucraina'. Undă verde la textul rezoluţiei (aprobată săptămâna trecută cu 122 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 18 abţineri) reprezintă o primă schimbare diplomatică de direcţie a poziţiei Delhi şi Beijing faţă de războiul lui Vladimir Putin din Ucraina. Un pas apreciat de Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell pe Twitter.

UPDATE 21:30 Rusia: diverse regiuni anulează paradele de Ziua Victoriei, de teamă de atacuri

Cel puţin şase regiuni ruseşti au anulat paradele planificate pentru Ziua Victoriei pe 9 mai, care marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste. Ultimul a fost guvernatorul Saratovului, care a vorbit despre „motive de securitate”. Şefii regiunilor Belgorod, Kursk, Voronezh, Oryol şi Pskov făcuseră anterior acelaşi lucru. De asemenea, nu vor fi parade militare în Crimeea ocupată de ruşi. Frica este aceea de atacuri. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „serviciile speciale fac tot ce este necesar pentru a asigura securitatea. Se desfăşoară o muncă foarte grea”.

UPDATE 21:20 Ucraina: Rezoluţia parlamentului de la Kiev, regimul rus este fascist

Rada Supremă, parlamentul ucrainean, a adoptat o rezoluţie care defineşte „regimul dictatorului rus Vladimir Putin” cu termenul de „rashism”, o contracţie a „fascismului rus”. Presa din Kiev relatează acest lucru. Potrivit rezoluţiei, războiul Rusiei în Ucraina a dezvăluit „adevărata esenţă a regimului lui Putin”, o „dictatură neo-imperială şi totalitară care imită cele mai proaste practici din trecut şi întruchipează ideile fascismului şi naţional-socialismului în versiunea modernă. al fascismului rus”.

UPDATE 21:10 Ucraina: Parlamentul cere UE noi sancţiuni împotriva Rusiei

Rada Supremă (Parlamentul ucrainean) a cerut Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului European, Organizaţiei Mondiale a Comerţului, guvernelor şi parlamentelor ţărilor străine să impună sancţiuni asupra lemnului, peştelui şi fructelor de mare din Rusia şi Belarus. Potrivit europarlamentarului Oleksii Honcharenko de la Partidul Solidaritatea Europeană, Parlamentul ucrainean a votat astăzi în favoarea rezoluţiei relevante. Parlamentul Ucrainei solicită, de asemenea, interzicerea vânzării, furnizării, transferului, exportului, închirierii de echipamente şi componente aferente utilizate pentru exploatarea lemnului, prelucrarea lemnului, recoltarea şi prelucrarea peştelui şi fructelor de mare în Rusia şi în Belarus.

UPDATE 21:00 Von der Leyen cere creşterea producţiei şi a livrării de muniţie

„Mă bucur să-l cunosc pe Petr Pavel la Praga. I-am mulţumit pentru sprijinul credincios al Cehiei faţă de Ucraina. Trebuie urgent să intensificăm producţia, achiziţia şi livrarea de muniţie. Din acest motiv, mâine, Comisia Europeană va prezenta legea de sprijinire a producţiei de muniţie”, a scris, într-un tweet, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite la Praga. „Propunerea va include o finanţare europeană de 500 de milioane de euro, la care se vor adăuga alte 500 de milioane de euro din finanţare de la stat pentru un total de un miliard de euro”, a explicat von der Leyen, într-o declaraţie pentru presa de la Praga.

UPDATE 20:30 Tinder: vom părăsi piaţa rusă până pe 30 iunie

Match Group, compania-mamă a aplicaţiei de matrimoniale „Tinder”, a anunţat că va părăsi piaţa rusă până pe 30 iunie, referindu-se la dorinţa de „apărare a drepturilor omului”. Tinder este cel mai recent caz al companiilor occidentale care au ales să părăsească sau să-şi suspende operaţiunile în Rusia, după invadarea Ucrainei.

UPDATE 20:00 Rusia protestează pentru şcoala confiscată la Varşovia

Rusia l-a chemat astăzi pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Poloniei, Jacek Sladewski, pentru a protesta împotriva „sechestrarii forţate” a unei clădiri de şcoală rusă din Varşovia. Potrivit Ministerului de Externe, acesta este un pas suplimentar pentru „distrugerea până la miez” a relaţiilor ruso-polone. Moscova a promis că răspunsul Rusiei nu va întârzia să apară.

UPDATE 19:50 Vilnius: n-avem încredere în China, Europa se îndepărtează de regimurile autoritare

Lituania nu are încredere în China şi nu crede că Beijingul poate juca un rol pozitiv în soluţionarea politică a războiului din Ucraina. Acest lucru a fost subliniat într-un interviu acordat lui Adnkronos de către Zigimantas Pavilionis, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului Lituanian.

UPDATE 19:30 Moscova: atacul la Melitopol împotriva unui oficial rus

Comisia de Investigaţii a Federaţiei Ruse a anunţat că la Melitopol a avut loc un atac împotriva şefului adjunct al Ministerului de Interne al regiunii Zaporojie. Oficialul rus, în această dimineaţă, „şi-a deschis poarta casei şi un dispozitiv a explodat”, a spus primarul din Meliotopol, adăugând că bărbatul „acum este internat şi a fost deschis un dosar penal”.

UPDATE 19:00 Kievul prelungeşte perioada legii marţiale cu încă 90 de zile

Parlamentul ucrainean, Rada Supremă, a semnat în lege decretele preşedintelui Volodimir Zelenski pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării generale din 20 mai 2023 pentru încă 90 de zile. Acest lucru a fost scris pe canalul său Telegram de deputatul ucrainean Yaroslav Zhelezniak. „Parlamentul a extins legea marţială şi mobilizarea generală”, a spus el, adăugând că „această perioadă a fost prelungită de la ora 5.30 (ora locală) pe 20 mai până la 18 septembrie 2023.

UPDATE 18:00 Zelenski: putem câştiga, scopul este eliberarea întregii ţări

„Statul nostru a demonstrat deja că poate câştiga. Am arătat că ne putem elibera pământul de ocupant”. Preşedintele ucrainean scrie mesajul pe Telegram. „Toţi cei care asigură eliberarea au arătat că, alături de steagul albastru şi galben, viaţa normală revine pentru fiecare persoană şi pentru fiecare familie. Scopul nostru este să returnăm această viaţă în toată Ucraina, în toate acele zone care sunt încă temporar sub ocupaţie”, a adăugat el.

UPDATE 17:30 Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, evocă uciderea generalului-maior Ihor Tantsiura

Şeful şi fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a evocat posibila ucidere a generalului-maior Ihor Tanţiura, comandantul forţelor teritoriale de apărare ale armatei ucrainene. Într-un mesaj audio difuzat de canalul Telegram al organizaţiei mercenare, Prigojin a explicat că unităţile de artilerie ale Wagner au lovit o maşină blindată în care Tanţiura „se presupune că” se afla în drum spre Bahmut. „În prezent, examinăm aceste informaţii”, a adăugat Prigojin.

UPDATE 17:00 Kremlin: Germania, din ce în ce mai implicată în conflict

„În fiecare zi creşte implicarea directă şi indirectă a Republicii Federale Germania în conflict. Cu siguranţă, cancelarul Republicii Federale Germania trebuie să ţină cont de acest lucru". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, comentând afirmaţia lui Olaf Scholz că armele furnizate Kievului nu ar fi fost folosite pentru a ataca Rusia. „Armele furnizate de Germania. la regimul de la Kiev trag deja pe teritoriul rusesc”, a acuzat Peskov, „pentru că Donbas este o regiune rusească, iar armele trag pe teritoriul rus”.

UPDATE 16:20 Putin inaugurează o nouă linie de tramvai la Mariupol prin videoconferinţă

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit prin videoconferinţă la prezentarea noii linii de tramvai în oraşul ucrainean Mariupol, aflat în prezent sub control rusesc. „Vom dezvolta infrastructura de transport a oraşului în ansamblu, inclusiv creşterea numărului de rute şi modernizarea flotei de transport public demult învechite. În general, vom crea un sistem modern de transport de pasageri”, a spus el, potrivit Ria Novosti.

UPDATE 16:00 Atacul rusesc asupra Hersonului: trei morţi

Forţele ruse au bombardat din nou regiunea Herson din Ucraina, ucigând trei civili şi rănind alţi cinci în mai multe sate din regiune. Guvernatorul militar al regiunii, Oleksandr Prokudin, a anunţat acest lucru pe Telegram.

UPDATE 15:40 Fără dating pentru ruşi

UPDATE 15:30 Kiev: bombe ruseşti asupra Hersonului, 7 răniţi

În regiunea Herson, trupele ruse au bombardat oraşul şi satele comunităţii Belozersk, provocând 7 răniţi. Acest lucru a fost raportat de Ukrinform, citând procuratura regională din Herson.

UPDATE 15:10 Şoigu: Kievul a pierdut peste 15.000 de oameni într-o lună

Forţele armate ucrainene au pierdut „peste 15.000 de oameni doar în ultima lună”, spune ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. „În ciuda asistenţei militare fără precedent din partea ţărilor occidentale, inamicul suferă pierderi semnificative”, a adăugat ministrul, citat de agenţia Interfax.

UPDATE 15:00 Kremlinul a declarat marţi că fereastra de prelungire a acordului privind cerealele din Marea Neagră se micşorează şi că discuţiile în curs de desfăşurare între părţi continuă, dar fără niciun rezultat.

Rusia a indicat în repetate rânduri că este pregătită să renunţe la acord la 18 mai, dacă nu sunt abordate cererile sale de reducere a restricţiilor asupra propriilor exporturi agricole.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că o parte a acordului privind interesele Rusiei nu a fost pusă în aplicare.

UPDATE 14:00 Armata ucraineană a promis marţi că nu va renunţa la oraşul Bakhmut din estul ţării, în timp ce se pregăteşte să lanseze o contraofensivă împotriva forţelor ruseşti.

Generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul forţelor terestre ucrainene, a subliniat importanţa pe care Kievul o acordă menţinerii Bakhmut, în timp ce continuă pregătirile pentru un contraatac care speră să schimbe dinamica războiului din Ucraina.

UPDATE 13:00 Înaltul oficial comercial al ONU, Rebeca Grynspan, este aşteptată să călătorească la Moscova în această săptămână, a declarat marţi un purtător de cuvânt, în contextul unui efort diplomatic pentru a asigura reînnoirea unui acord care permite exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră, relatează Reuters.

Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va permite ca acordul să fie prelungit dincolo de 18 mai, cu excepţia cazului în care ţările occidentale elimină obstacolele din calea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

UPDATE 12:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat marţi guvernului său să "clarifice" procedura prin care companiile ruseşti pot efectua plăţi de dividende către acţionarii din aşa-numitele "ţări neprietenoase".

Rusia consideră că toate ţările care au lovit-o cu sancţiuni din cauza campaniei sale militare din Ucraina sunt "neprietenoase". Ea a ripostat cu propriul pachet de contra-sancţiuni şi controale de capital care limitează capacitatea companiilor şi investitorilor din aceste ţări de a transfera profituri sau dividende în ţară.

UPDATE 11:00 Rusia a pierdut 100.000 de soldaţi în ofensiva din est. Oficial american: Eclipsează unele dintre cele mai sângeroase bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial

Peste 20.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi peste 80.000 au fost răniţi în doar cinci luni de lupte în Ucraina, o accelerare a pierderilor deja grele pentru Moscova, estimează oficiali americani din serviciile de informaţii, relatează The Guardian.

UPDATE 10:00 Agenţia de ştiri de stat rusă Tass anunţă că, potrivit serviciilor de urgenţă ale Federaţiei Ruse, opt soldaţi ai forţelor armate ale Ucrainei au fost ucişi şi patru au fost răniţi în urma unor tiruri de artilerie ruseşti care au distrus tunuri autopropulsate ucrainene şi un mortier în regiunea Kherson.

Kherson este una dintre regiunile parţial ocupate ale Ucrainei pe care Federaţia Rusă a pretins că le-a anexat anul trecut.

UPDATE 09:00 Forţele ucrainene ar fi bombardat un sat din Briansk, Rusia - guvernatorul local

Forţele ucrainene au bombardat marţi dimineaţa devreme un sat din regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina, a declarat guvernatorul local într-o postare pe reţelele de socializare, la o zi după ce o explozie a făcut să deraieze un tren de marfă în regiune.

UPDATE 08:00 Doi canadieni ucişi în Bakhmut

Doi cetăţeni canadieni au fost ucişi în acţiune în jurul Bakhmut, un oraş din estul regiunii Doneţk care a devenit centrul celei mai lungi şi mai sângeroase bătălii de la începutul invaziei la scară largă.

UPDATE 07:00 SUA consideră că forţele ruseşti din Ucraina au suferit 100.000 de pierderi în 5 luni

Casa Albă a estimat că armata rusă a suferit 100.000 de pierderi în ultimele cinci luni în luptele din zona Bakhmut din regiunea Doneţk şi din alte regiuni ale Ucrainei.

UPDATE 05:00 SUA consideră că armata rusă din Ucraina a suferit 100.000 de victime în 5 luni

Casa Albă a estimat că armata Rusiei a suferit 100.000 de victime în ultimele cinci luni în luptele din zona Bakhmut din regiunea Doneţk şi alte regiuni ale Ucrainei.

UPDATE 04:00 ISW: Prigozhin se foloseşte de statutul dat de conducerea rusă pentru autopromovare

Finanţatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, va continua probabil să se bazeze pe liniile sale informaţionale existente de atac pentru a se promova şi a căuta alte privilegii de la armata rusă, deoarece are legături puternice care îl susţin din conducerea rusă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.

UPDATE 03:00 Ucraina încearcă să adere la acordul de Parteneriat Trans-Pacific

Preşedintele Volodymyr Zelensky a aprobat delegaţia care va participa la negocierile privind aderarea Ucrainei la Acordul cuprinzător şi progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP).

Între timp, apărarea aeriană Patriot se confruntă cu cea mai grea provocare întâlnită vreodată în Ucraina, pe măsură ce Rusia lansează baraje enorme de artilerie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici